Jillian Michaels 10-minute Body Transformation

Jillian Michaels je fitness trenerica poznata na našim prostorima po vježbama poput 30 Day Shred, No More Trouble Zones, Ripped in 30, Banish Fat Boost Metabolism itd. Ako se imalo zanimate za fitness DVD-e, onda sigurno da ste čuli barem za jednu od ovih vježbi. Danas ću ipak pisati o jednom novijem Jillianinom DVD-u. Najveća novina koju je Jillian ovdje predstavila je format od 10 minuta vježbanja. 10 Minute Body Transformation je set vježbi koje traju 10 minuta.

10-minute Body Transformation

Moram spomenuti da je ovo DVD koji me iznenadio svojom jednostavnom filozofijom. Sadrži set od 5 treninga + dva videa s vježbama namjenjenim za zagrijavanje i hlađenje mišića. Svaki video s vježbama možete kombinovati ili koristiti zasebno. Ukoliko kombinujete svih pet videa dobijete oko sat vremena cardio i vježbi snage. Dakle jedan i više nego pristojan trening. Kratki format vježbi je odličan i ako tražite samo povremenu nadopunu već formiranog treninga. Ili ukoliko želite fokusirati određeni dio tijela. Vježbe možete kombinovati i u setu od tri pa na različite dane raditi različite varijante treninga. Upravo ta raznolikost i prilagodljivost individualnim potrebama mi se naročito svidjela kod ovog DVD-a.

Presjek vježbi

Zagrijavanje i hlađenje (Warm Up / Cool Down)

2,50 minute

Iskreno ovo je dio oko kojeg imam nekih zamjerki. Mislim da nije posvećeno dovoljno vremena za zagrijavanje i istezanje mišića nakon vježbanja. Iz tog razloga, savjetujem da radije koristite neku više primjerenu rutinu u ovu svrhu. Ako nemate ništa spremno, možete se poslužiti Tonijevim besplatnim vježbama za zagrijavanje kao i za istezanje nakon završenog treninga.

Booty Boot Camp

12 minuta

Jedina vježba na DVD-u koja traži bučice. Teže bučice pri tome. Savjetuje se set od 3,5 kg osim u slučaju da ste već odradile 3-4 videa i u tom slučaju možete koristiti lakšu težinu. Mislim da je set od 3 kg neki minimum ispod kojeg nećete dobiti dovoljno kvalitetan trening. Vježbe su, kako naslov i upućuje, usmjerene na noge i zadnjicu. Svaki trening se sastoji od 9 vježbi, koje traju otprilike 30 sekundi, nakon čega cijeli ciklus ponovite. I tu se nađe 10 minuta vježbanja, odnosno 18 ukupno odrađenih vježbi. Ovo je sistem koji je konsistentan za sve treninge.

U ovom dijelu vježbi radite čučnjeve, iskorake naprijed, nazad i u stranu, mrtvo dizanje s bučicama i još par vježbi koje radite na podu. Ukoliko vježbe nisu dovoljan izazov, uvijek možete koristiti veću težinu ili ubaciti trake s jačim otporom (npr. crvena ili crna pilates traka).

10 minute Body transformation

Fokusirajte se na skupinu mišića koje vježbate

 

Calisthenics

12 minuta

Pod ovim imenom su označene vježbe s težinom tijela (bodyweight), bez dodatnog opterećenja. Osim nekih vježbi koje su već postale standardne u Jillianinim DVD-ima, upoznat ćete se i s nekim novim zanimljivim pliometričnim varijantama.

10 minute Body transformation

Most je jedna od standardnih vježbi na Jillianinim novijim DVD izdanjima

Cardio Burn

12 minuta

S obzirom da je riječ o 12 minuta vježbanja, može se reći da je ovo jedan pristojan cardio trening. Princip je isti s 9 vježbi koje ponovite. Spremite se na skakanje i burpees. Ako niste spremni za skakanje, imate uvijek modifikaciju i low impact varijantu. Bilo da niste spremni, bilo da štitite koljena i dalje možete odraditi pristojnu cardio vježbu.

10 minute Body transformation

Jillian uvijek ima jednu žensku trenericu na DVD-u, koju slobodno možemo zvati zvijer

Kickbox Blast

12 minuta

Kako ime kaže, radi se o nekih 10-ak minuta kickbox baziranih vježbi. Meni Jillian i nije najadekvatnija trenerica kada se radi o kickbox inspirisanim vježbama. Radila sam neke njene Kickbox DVD-e i ne bih izabrala njene vježbe prije jednog Les Mills Combat ili Core de Force programa, ali za 10 minuta vježbanja recimo da može proći.

10 minute Body transformation

Ako vas zanima ovakva vrsta cardia, definitivno probajte Core de Force

Pilates Power

12 minuta

Ovo je vjerovatno moja najdraža 10-minutna vježba na ovom DVD-u. Iako Jillian ističe da nije stručnjak za pilates vježbe (što je ok, jer bi bilo manje vjerovatno da JESTE stručnjak za svaku vrstu vježbi), ovu kompoziciju je prilagodila trenerica pilatesa, koju možete i gledati u videu. Vježbe pilatesa, za neki bazični do naprednog nivoa forme, su često identične, pa je ovo bilo nešto novo i drugačije. Mislim da bi se moglo svidjeti svakoj ljubiteljici pilatesa.

10 minute Body transformation

Shannon je najviše zaslužna za kvalitet pilates vježbi

 

Zaključak

Ukoliko želite dobru 60-minutnu vježbu, 10 minute Body Transformation je odlična varijanta da pravite kombinacije. Moja omiljena kombinacija je bila Warm Up, Kickbox Blast, Cardio Burn, Calisthenics, Booty Boot Camp, Power Pilates i Cool Down. Ovaj redoslijed mi se pokazao najadekvatnijim za maksimalne rezultate. Na ovaj način se može dobiti jedan prilično dobar trening za cijelo tijelo. Ipak, ne očekujte čuda samo s pojedinačnim vježbama. 10 minuta vježbanja dnevno zvuči zanimljivo, ali za ozbiljne promjene neće biti dovoljno.

Što se tiče dobrih i loših strana ovog DVD-a, svidjela mi se vrlo jednostavna filozofija i mogućnost kombinovanja vježbi. S druge strane, razočarana sam lošom produkcijom. Znam da je 10 minuta kratak period ako se radi jedna pojedinačna vježba, ali ako ih kombinujete onda bi bilo dobro imati štopericu i naznaku koliko koja vježba traje. To je već neki standard i čudi me da ovaj DVD to nema. Moja druga zamjerka je da se u Kickboxu ne rade obje strane tijela, jer Jillian ne promijeni stranu na kojoj se rade vježbe. To je za jednu trenericu njenog kalibra stvarno amaterski. Posebno jer vježbe JESU osmišljene da se ponove. Tako da, ako radite Kickbox, sjetite se da drugi put promjenite stav i krenete sa suprotne strane tijela (ako vam je početni stav desna ruka i desna noga, onda u narednom krugu počnite s lijevom rukom i lijevom nogom).

Još jedna zamjerka je na vrlo kratak period posvećen pripremi i zagrijavanju mišića, kao i hlađenju i adekvatnom istezanju. Zato sam naglasila da radije koristite neku drugu, provjerenu rutinu.

Sve u svemu, ovo je jedan zanimljiv DVD koji može poslužiti u dobre svrhe, uz adekvatne promjene i prilagodbe. S druge strane, činjenica je da ima boljih i s aspekta kvalitete i produkcije i s aspekta trenerskih sposobnosti.

10-minute Body Transformation Jillian Michaels
  • Produkcija i vizuelni dojam
  • Trenerica
  • Cardio
  • Vježbe snage
  • Raznovrsnost vježbi
3.4

Pros/Cons

+ Kratke prilagodljive vježbe
+ Mogućnost kombinovanja i prilagođavanja individualnim potrebama
+ Zanimljive pilates vježbe

– Nedostatak štoperice
– Fokus na samo jednu stranu tijela kod kickbox vježbi
– Kratak warm up i cool down

Sending
User Review
0 (0 votes)