21 Day Fix program vježbanja trenerice Autumn Calabrese

Šta je 21 Day Fix program vježbanja?

21 Day Fix program vježbanja počinje od premise da je potreban 21 dan da se napuste stare, loše navike i formiraju nove. Vodeći se tom filozofijom, Autumn i Beachbody su izbacili program koji traje tri sedmice. Uključuje osam vježbi (koje su dio standardnog DVD paketa), plus dvije dodatne vježbe (kada se kupi ultimate DVD paket). Pored toga tu je i Plyo Fix, koji se ne navodi direktno, ali kasnije ću o tome kako se može kombinovati. Program uključuje i kompletan plan ishrane, koji će biti zasebna tema.

Šta vam je potrebno od opreme?

U dokumentaciji se navodi da su vam potrebna dva seta tegova. Jedan lakši gdje su težine od 1.5 do 2.5 kg i jedan teži od 3.5 do 4.5 kg. Ovo su preporučene težine za žene. Za muškarce lakši set tegova bi trebao biti između 3.5 i 4.5 kg, a teži između 7 i 9 kg. Svakako da težina tegova ovisi prije svega od vaših mogućnosti. Tako da težinu tegova trebate prilagoditi svom tijelu i formi u kojoj se trenutno nalazi. Tegovi se mogu zamijeniti elastičnim gumama s ručkama, naravno prilagođenim da pruže slično opterećenje kao tegovi. Pored toga se navodi prostirka za vježbanje, te voda i peškir po potrebi.

Kalendar vježbi

21 Day Fix program vježbanja kalendar vježbi po danima za tri sedmice

21 Day Fix program vježbanja

Kalendar vježbi je prilično jasan. Svakog dana radite odgovarajuću vježbu. 21 Day Fix program vježbanja ne predviđa dane kompletnog odmora, već za nedjelju određuje jogu, kao formu aktivnog odmora. Svih ostalih šest dana je red, rad, disciplina i znoj. Mnogo znoja. A ukoliko vam ovo sve skupa nije dovoljan izazov, možete krenuti od početka s kalendarom duplih vježbi. Duple vježbe se mogu uvesti i od druge sedmice.

21 Day Fix program vježbanja kalendar duplih vježbi po danima za tri sedmice

21 Day Fix program vježbanja

Kalendar duplih vježbi Autumn preporučuje za dramatičnije rezultate (dakle ukoliko s ovim programom želite brže izgubiti više kilograma), s tim da vježbe trebate raditi u različite dijelove dana. Znači ne odjednom 60 minuta vježbanja. Ovo je namjenjeno prije svega oslanjajući se na istraživanja koja ukazuju da se nakon vježbanja još neko vrijeme održava ubrzan metabolizam, čak i tokom odmora. Dakle, duplim vježbama koje radite u različite periode (npr. ujutro i navečer) održavate ubrzan metabolizam tokom cijelog dana. Pošto moj lični fokus nije gubljenje kilograma, ja ću se držati prvog kalendara.

Kada i kako uvrstiti Plyo Fix?

Autumn je na svojoj FB stranici objasnila da se Plyo Fix može koristiti kao zamjena za dane kada radite noge. To bi bilo srijedom, pa biste u tom slučaju umjesto Barre Legs ili Lower Fix, mogli ubaciti Plyo Fix. Kada je riječ o kalendaru duplih vježbi, Plyo Fix možete ubaciti zajedno s Pilates Fix ili Upper Body Fix.

Pročitajte i kompletan presjek vježbi i dnevnih treninga dostupnih u ovom programu.

Uzmite mjere

21 Day Fix program vježbanja, kao uostalom i bilo koji drugi program, je najbolje započeti zapisivanjem vaših trenutnih mjera.

21 Day Fix program vježbanja kako pravilno uzeti mjere prije i poslije

21 Day Fix program vježbanja

S obzirom da je ovo drugi program s kojim počinjem nakon poduže pauze (više od mjesec dana), nadam se da će mi barem za početak donekle pomoći da se vratim u formu. Prvi program je bio Piyo, o kojem će biti više riječi u narednom periodu.