A Little Obsessed – vježbe s fokusom na abdomen, noge i zadnjicu

A Little Obsessed je petodnevni program pripreme za novi Beachbody hit fitness program 80 Day Obsession. Autumn i Beachbody su već pola godine najavljivali 80 Day Obsession, a negdje u januaru je i zvanično krenuo. Kako bi se zainteresovani korisnici velike Beachbody fitness zajednice adekvatno pripremili, Autumn je izbacila ovaj kratki petodnevni niz vježbi. Nisam bila sigurna da li ću moći recenzirati 80 Day Obsession, pošto dnevni treninzi traju 60 minuta, kojih ja nemam uvijek, pa je stoga uslijedila A Little Obsessed recenzija, s obzirom da su vježbe u ovom slučaju u okviru razumnih 30 minuta. To je opet sasvim ok i ma koliko bila zauzeta, 30 minuta vježbanja dnevno je neki minimum koji svakako odradim.

Za koga je A Little Obsessed program namijenjen

Rekla bih za svakoga. Zaista. Bez obzira da li je neko početnik ili ne, vježbe možete prilagoditi svom stepenu fizičke spremnosti. Ovaj petodnevni niz vježbi je osmišljen kao probni uzorak za ljude koji su zainteresovani za 80 Day Obsession (koji se odvojeno i posebno kupuje), pa da imaju priliku vidjeti o kakvim vježbama se radi, kojem intenzitetu i da li je to nešto što bi im se moglo svidjeti. A Little Obsessed je 30-minutni niz vježbi koje ciljaju mišiće cijelog tijela, s posebnim akcentom na abdomen i zadnjicu. Tako da, ukoliko su ovo dijelovi tijela koje posebno želite izgraditi, onda je ovo nešto što bi vam moglo odgovarati. Meni lično, fitness je nešto više od abdomena i guze. Ipak i pored toga, itekako smatram da svako ima pravo svoje tijelo oblikovati kako želi, te naglasiti ono što smatra da treba. Poenta jeste, da je svima nama kao rekreativcima ponekad teško posvetiti se svim velikim grupama mišića i jednako imati i zaobljeno i oblikovano dupe, definisane ruke i ramena, naglašen 6-pack na abdomenu itd.

Upravo s ciljem da se taj posao olakša, nastaju programi kao 80 Day Obsession, P90X, Shift Shop itd.

Nije lako steći dobru tjelesnu formu, ali je puno teže ostati u dobroj formi i sačuvati zdrave navike

Koja oprema je potrebna

A Little Obsessed se može raditi i bez opreme, ali ako ćemo iskreno, nećete osjetiti niti primjetiti rezultate na jednak način kao sa njom. S druge strane spisak šta vam sve treba i nije mali. Trebate (najmanje) dva seta bučica, elastične loop gumice s tri nivoa intenziteta (ja sam svoje naručila s ebaya), slajdere i roler. Ponekad možete koristiti i prostirku, ukoliko vježbate na parketu. Zaključak je da komotno možete raditi ove vježbe i u teretani, jer su veće šanse da ćete tako pronaći svu potrebnu opremu. Tu je i pitanje finansija. Ako nemate nikakvu opremu, onda nabavak svega spomenutog je priličan finansijski izdatak.

Što se moje opreme tiče, bučice imam, mada planiram nabaviti i veće težine čim budem raspolagala s više prostora. Gumice sam kupila preko ebaya. Tamo možete naći i slajdere, nisu skupi, ali kome se ne da čekati na dostavu, može probati i jeftinije zamjene (plastični tanjiri ili kožni podmetači za čaše odgovarajuće veličine mogu poslužiti). Što se tiče rolera, u većim gradovima su vjerovatno veće šanse da ćete ih naći u prodavnicama sporske opreme, a tu je uvijek i online kupovina ako ova prva varijanta zakaže.

Kalendar aktivnosti

S obzirom da je u pitanju pet vježbi koje se rade pet dana, raspored je vrlo jednostavan.

PONEDJELJAKUTORAKSRIJEDAČETVRTAKPETAK
Total Body CoreBootyAAACardio CoreLeg Day

Presjek vježbi

Total Body Core

37 minuta

Od opreme treba pripremiti set bučica, elastične gumice i prostirku. Imate oko tri minute za vježbe zagrijavanja i oko minut za istezanje nakon završenog treninga. To je princip koji prati svih pet dana. Total Body Core je podijeljen na deset vježbi koje radite u dva ponavljanja. Radite vježbe kao što su iskorak unazad s bučicom / po osam za svaku nogu, mountain climbers s gumicama, sklekovi s odizanjem noge, vožnja biciklom u sjedećem položaju, triceps kickback i sl. Cilj ovog treninga je raditi na svim velikim skupinama mišića. Abdomen, ramena, prsa i ruke, noge i zadnjica.

A little obsessed recenzija

Total Body Core

 Booty

32 minute

Ponovo pripremite bučice i elastične gumice. Radite četiri seta od po dvije vježbe koje se ponove. Dakle uradite dvije vježbe, pa ponovite i to je jedan set. Kao što naziv i upućuje, ove vježbe su namjenjene za oblikovanje zadnjice. Radite s bučicama u većim težinama od po 10 i 12 kg ili nešto lakše u slučaju da ste još u početnoj fazi. Mnoge vježbe su varijacije iz pilatesa, samo s dodatnim opterećenjem, koje se postiže ili putem gumica ili tegova. Vježbe se čine jednostavnim, ali kada se sve sabere, dobije se jedan efektan trening za guzu.

A little obsessed recenzija

Ako zaista želite lijepo oblikovanu guzu, nemojte se bojati težih tegova

AAA

32 minute

Trening za ruke, abdomen i zadnjicu. Radi se u tri seta. Jedan set se sastoji od tri vježbe (jedna za ruke, jedna za abdomen i jedna za zadnjicu) koje se ponove. Vježbe uključuju varijacije plank vježbi sa slajderima, sklekove, čučnjeve s bučicama, varijacije mosta itd. Ovaj trening se radi u kontroliranom tempu ponavljanja i usporavanja, gdje se svaka vježba aktivno izvršava u 3-5 otkucaja po ponavljanju. Zvuči komplikovano, ali ukratko kada radite neku vježbu, podijelite je na tri faze, npr. spuštate se u čučanj s tri odbrojavanja, gdje ste na trećem u maksimalnom položaju čučnja i onda se u jednom pokretu vratite u prvobitni položaj.

A little obsessed recenzija

Arms, abs, a**

Cardio Core

31 minuta

Jedina cardio vježba u ovom programu i nije jednostavna. Za ovaj trening trebate elastične gumice i slajdere, ali se vježbe mogu raditi i bez njih i biti prilično efektne. Rade se različite varijacije preskakanja konopca, plank vježbe sa slajderima, high knees, mountain climbers itd. Setovi se sastoje od po tri vježbe, koje se rade u tri ponavljanja. Prva vježba je uglavnom varijacija planka i šansa da smirite disanje i otkucaje srca, a ostale su intenzivniji cardio tempo.

A little obsessed recenzija

Cardio Core

Leg Day

31 minuta

Dakle dan za noge i trening je naravno fokusiran na vježbanje svakog mišića u nogama. Oprema koja je potrebna su tegovi i slajderi. Kao i kod Booty vježbi, slobodno koristite teže tegove, ako ste u prilici. Mada čak i sa setom od 3-5 kg itekako ćete osjetiti ove vježbe. Tempo je brz i u drugom krugu će vam se činiti vrlo intenzivnim. Svaka vježba se radi u 15 ponavljanja po svakoj nozi. Očekujte razne varijacije iskoraka, hodanja u čučnju s bučicama, sumo čučnja, dead lifta itd. Ovo je ujedno i posljednja vježba u programu.

A little obsessed recenzija

Leg Day

A Little Obsessed recenzija

Konačno, Autumn je shvatila da ne dijeli svako njezin ukus za muziku i ovaj put je svoju playlistu podijelila u okviru materijala, a nama ostavila šansu da sami pronađemo nešto po vlastitom izboru. Što se mene tiče, na nju bi se mogli ugledati faktički svi Beachbody treneri, osim Shaun T. Ako neko zna odabrati pravu muziku za vježbanje, on definitivno zna.

Iako na prvu nisam naročito ozbiljno shvatala ovaj kratki fitness program, moram priznati da sam se iznenadila na kraju petog dana. A Little Obsessed sam započela nakon odrađenih tri mjeseca s P90X3, pa se može reći da sam bila u relativno dobroj formi. Ipak nakon svakog treninga sam osjećala svaki mišić koji je bio uključen tog dana. A Little Obsessed je mini trening koji je pogodan za svakoga, ali ipak sam po sebi nije dovoljan, ali nije ni zamišljen s tom namjenom. Ove 30-minutne vježbe su samo priprema i uvid u mnogo osebujniji i intenzivniji fitness program. Pošto je riječ o vježbama koje naročito ciljaju područje zadnjice i abdomena, kome nedostaje vježbi s tom namjenom, ove slobodno može ubaciti u svoju stalnu fitness rutinu.

Ipak bih savjetovala da se prije i poslije svakog intenzivnijeg treninga odradi adekvatno zagrijavanje i istezanje mišića. Razlika je evidentna jer ćete bez toga sigurno imati probleme s upalama, a i rizikujete povrede. Autumnini programi znaju biti teški za zglobove, posebno ukoliko vježbe ne radite pravilno, pa umjesto mišića, koristite više zglobove. Zato je poželjno zagrijati i njih.

Ako vam se svidjela A Little Obsessed recenzija i presjek vježbi koji se nudi u okviru ovog kratkog programa, 80 Day Obsession je sigurno nešto što želite probati.

Već u nedjelju stiže izvještaj kako je prošla moja prva sedmica.

  • Muzika i produkcija
  • Trenerica
  • Cardio
  • Vježbe snage
  • Raznovrsnost vježbi
4

Pros/Cons

+ Opcionalna muzika
+ Efektan ciljani program za područje abdomena, nogu i zadnjice
+ Vježbe pogodne za svakoga jer je predviđena i adekvatna modifikacija

– Kratke vježbe za zagrijavanje i hlađenje / istezanje mišića
– Zbog gornjeg razloga, veća šansa za upalu mišića i eventualnu osjetljivost zglobova i koljena
– Zahtjeva dosta fitness opreme, koju mnogi početnici nemaju

Sending
User Review
4 (1 vote)