Da li su porodični programi vježbanja novi hit ili prolazni trend

Double Time je porodično orjentisani fitness program. To znači da nudi mogućnost vježbanja s partnerom. Vježbe su osmišljene tako da ih možete raditi s bilo kojim članom porodice, uključujući i djecu i tinejdžere. Iako su vježbe osmišljene za partnera, nije pravilo da MORATE vježbati s nekim. Sve se vježbe mogu modificirati i za samostalni trening, bez druge osobe. Double Time recenzija je moja prva za ovakvu vrstu programa vježbanja. Nisam do sada imala priliku probati neki fitness program koji je osmišljen kao grupni trening. Moram priznati da je to bio jedan zanimljiv izazov.

Double Time recenzija

Šta je Double Time?

Više uvodnih informacija sam pisala u prethodnom članku, pa oni koji su već čitali mogu ovaj dio slobodno preskočiti. Za ostatak ekipe, savjet da provjerite gornji link. Tu sam se posvetila i svakom zasebnom treningu koji ovaj program uključuje, te nekim općenitim informacijama za koga je ovaj program namjenjen. Također, na linku možete pronaći i mjesečni kalendar za djecu i odrasle. Double Time se vodi kao program namijenjen svima. Od kompletnih početnika ka naprednijim rekreativcima u fitnesu. Da biste zaista mogli dokumentovati svoj napredak, moj je savjet da uzmete mjere i slikate se prije početka i nakon završetka programa. Još jedan dobar način da pratite koliko i kojom brzinom napredujete jeste da testirate svoj nivo fitness-a i fizičke spreme.

Double Time recenzija

Da li su porodični programi vježbanja novi hit u svijetu fitnessa?

Double Time je predstavljen kao program za porodicu. Generalno govoreći, ovo je program koji možete vježbati s bilo kim, dok god imate jedan zajednički cilj – vježbati i hraniti se zdravo. Upravo u tome je, po mom mišljenju, njegova najveća prednost. Ukoliko vježbate s nekim, veće su šanse da nećete tako lako odustati i da ćete zajedničkim snagama možda lakše usvojiti nove zdrave navike, nego što biste sami. Svako ko prati poseban režim prehrane zna kolika je patnja držati ga se ako se hranite u višečlanom domu. Definitivno je mnogo lakše ako u planiranju kućnog menija imate partnera.

Ali ovo sve vrijedi samo u slučaju da su obje osobe zaista posvećene i predane promjeni. Ako ste ipak za partnera odabrali nekoga ko ustvari ne voli redovno da vježba ili nema namjeru da ostane dosljedan, onda će vam više smetati, nego učiniti dobrog.

U svakom slučaju, činjenica je da family friendly fitness program donosi novinu i otvara jedno potpuno novo tržište s nešto drugačijim potrebama. Uostalom, naravno da je dobra stvar za cijelu porodicu ukoliko se zdrave navike prehrane i redovne fizičke aktivnosti, postave kao zajednički cilj.

Double Time recenzija

Double Time recenzija

Iako se kompletna ideja čini privlačnom, ovo je jedan od slabijih Tonijevih programa. Osmišljen je za početnike i za bilo koga drugog neće biti dovoljan. Ne može se mjeriti ni sa 22 minute Hardcorp, a pogotovo ne nekom varijantom P90X programa. Ukoliko tražite nešto za vašu djecu, u smislu da ih pokrenete ili postepeno uvodite u svijet fitnessa / sporta generalno, ovaj program bi mogao biti dobar u te svrhe. Ipak, ako ćemo biti sasvim iskreni, ne vjerujem da bi današnji tinejdžeri ostvarili naročit trening samo s loptom i vježbama, kako su osmišljene. Mislim da su naši prosječni tinejdžeri ipak još uvijek prilično normalni i neunakaženi zapadnjačkim sjedalačkim i gejmerskim načinom života.

Uz izuzetke, mi ipak imamo prilično visoku i razvijenu mlađahnu populaciju, pa samo vježbe s jednom običnom košarkaškom ili nogometnom loptom, ne bi dale pravi trening. U tom slučaju, radije upišite dijete na sport po vlastitom izboru. Jedna sesija zagrijavanja na plesu je 10x teži trening od bilo čega što Double Time nudi. To se još i više odnosi na odrasle. Meni ove vježbe nisu bile dovoljne i nakon njih sam redovno morala dodati nešto još da bih zaokružila dnevni trening.

Double Time recenzija

Sve u svemu, Tony se potrudio i lijepo je vidjeti nešto drugačije, porodično bazirano, ali ipak mislim da je ovo jedan prolazni trend, koji se teško može primiti. Posebno uzevši u obzir da djeca danas imaju mnogo opcija u smislu sportskih aktivnosti, barem na našim prostorima. Fitness vjerujem dođe kasnije i prikladnija je grana za nas nešto starije, koji već nakon 20. godine sigurno ne pomišljamo o upisivanju prvih časova baleta ili nogometa.

Savjet: ukoliko tražite vježbe za djecu provjerite ovaj Fitness Blender video, koji nude 25-minutnu vježbu za djecu. Također, za family friendly varijantu provjerite Yoga Journal ili ovaj video s jogom za djecu.

 

Double Time Tony Horton
  • Produkcija i vizuelni dojam
  • Trener
  • Cardio
  • Vježbe snage
  • Raznovrsnost vježbi
3.8

Pros/Cons

+ Kao porodični program za aktiviranje mlađe populacije može poslužiti
+ Uvođenje zdravih navika za cijelu porodicu je lakše nego samo za jednog člana

– Vježbe su početnog nivoa
– Za vježbe snage, mala lagana lopta i nije adekvatan rekvizit
– Postoje bolje opcije za tinejdžere, a i za njihove roditelje koji su aktivni

Sending
User Review
0 (0 votes)