Tony Horton – Double Time, prvi dojmovi i kalendar vježbi

Double Time program vježbanja je porodično orjentisan fitness program. Šta to znači? Ovo je fitness program koji možete raditi s partnerom, članom porodice ili prijateljima.
Vježbe su tako zamišljene da u svakoj mogu skupa učestvovati dvije osobe. Prednosti ovog programa su da ako npr. imate djecu, možete ga raditi skupa s njima. Ako imate prijateljicu, mamu, sestru i zajedno ste odlučile da se posvetite vježbanju, ovo je program koji vam to omogućava.
Dakle, svaka vježba je osmišljena za dvoje ljude.

Double Time program vježbanja

Double Up

 Double Time program vježbanja

Tonijev Double Time BOD uključuje šest vježbi + dvije bonus vježbe, kalendar za odrasle i za djecu, vodič za prehranu, te mnogobrojne zdrave recepte. Nešto slično je i sa izdanjem na DVD-u.

Sve su vježbe ispod ili oko 30 minuta, osim utorkom i petkom, poslije druge sedmice, kada imate duple vježbe. Tada ćete trebati oko 40 minuta maksimalno za dnevni trening. Bitna stvar je da NE MORATE imati partnera da biste vježbali. U principu, svaki trening je, uz male modifikacije, sasvim ostvariv i bez partnera.

Od opreme Tony je izabrao medicinsku loptu, ali ukoliko nemate ništa slično, možete koristiti i bučice ili vježbati samo s tjelesnom težinom, bez dodatnih rekvizita.

Kalendar vježbi

Tony Horton Double Time kalendar vježbi

Tony Horton Double Time kalendar vježbi i prehrane za djecu

Tony Horton Double Time kalendar vježbi i prehrane za djecu

Kalendar za djecu možete iskoristiti da napravite igru, pa tako motivišite dijete da skuplja crvena ili zelena srca (ili oboje) za neku simboličnu nagradu koju dobije nedjeljom na dan odmora. Ili vodite evidenciju da možete na kraju zajedno bilježiti napredak. Sve je do ciljeva koje želite ostvariti i koliko maštoviti želite biti, a mogućnosti su brojne. Kalendar možete iskoristiti čak i ako se dijete već bavi sportom ili želite da krene. Ili ako želite da uvedete zdravije prehrambene navike itd.

Presjek vježbi

Double Time program vježbanja ima šest + dvije dodatne vježbe. Vježbe su uglavnom standardne varijacije snage, cardio, te aktivni odmor, što znači istezanje, relaksacija i oporavak mišića i priprema za narednu sedmicu.

Game On

23 minute

Prve tri minute su posvećene za zagrijavanje, posljednjih par minuta je posvećeno smirivanju otkucaja srca i istezanju mišića, tako da dobijete nekih 18 minuta cardio vježbi. Trening je podijenjen u pet vježbi koje ponovite ispočetka. Za svaku vježbu imate modifikaciju i blaži tempo, ukoliko još uvijek niste spremni za skakanje.

Tony Horton program vježbanja - Game on

Double Time program vježbanja – Game On

Dynamic Doubles

23 minute

Ponovo imate nekih četiri minute za zagrijavanje i onda započinje trening snage s težinom tijela. Ne trebate bučice nužno, ali možete ubaciti ukoliko osjetite da vježbe same po sebi nisu dovoljno teške. Princip je isti jer ponovo imate pet vježbi koje ponovite ispočetka. Vježbe su standardne, iskoraci, čučnjevi, sklekovi, s tim da sve možete modificirati po potrebi.

Tony Horton program vježbanja - Dynamic Doubles

Double Time program vježbanja – Dynamic Doubles

Double Up

35 minuta

Pet vježbi s cardio intervalima i fokusom na jačanje donjeg dijela tijela. Kod iskoraka pazite da vam koljeno bude u ravni ili iza nožnih prstiju, inače možete imati problem s koljenima.

Tony Horton program vježbanja - Double Up

Double Time program vježbanja – Double Up

BOD Squad

30 minuta

Trening snage, podijeljen na pet vježbi, koje nakon završetka ponovite ispočetka. Bitno je potrošiti kalorije i ojačati mišiće.

tony horton double time BOD squad

Double Time program vježbanja – BOD Squad

Funapalooza

35 minuta

Novi trening cardia s pliometričnim vježbama. Ritam je ovaj put malo intenzivniji. Vježbe malo teže, ali sad ste već u trećoj sedmici redovnog vježbanja, tako da snage i izdržljivosti sigurno ne fali. Modifikacije su uvijek dostupne i nemojte se ustručavati da ih koristite, ako osjetite da je neophodno. Ipak, uvijek probajte nekoliko vježbi u punom nemodifikovanom izdanju, jer morate pomjerati granice, da biste napredovali.

Tony Horton program vježbanja - Funapalooza

Double Time program vježbanja – Funapalooza

Power Partners

36 minuta

Vježbe za jačanje snage s dosta znojenja i brzih pokreta za dizanje otkucaja srca. Osim toga, vježbat ćete i balans kao i koordinaciju. To vrijedi pogotovo ako vježbate s nekim. Intenzitet ostaje pojačan jer ste pri kraju programa i sigurno da osjetite promjenu u odnosu na ono što ste mogli kada ste tek počinjali. Sad ustvari vježbanje postaje zanimljivo.

Tony Horton program vježbanja - Power Partners

Double Time program vježbanja – Power Partners

Abracadabra

12 minuta

Vježbe za abdomen i donji dio leđa usmjerene na jačanje mišića. Imate oko desetak minuta izoliranih vježbi koje se rade u planku, sfinks planku, te standardne varijante trbušnjaka. Ovo je trening koji se radi uz adekvatan dodatni trening već od druge sedmice programa.

Tony Horton program vježbanja - Abracadabra

Double Time program vježbanja – Abracadabra

Recess

12 minuta

Imate deset laganih vježbi usmjerenih na poboljšanje mobilnosti, oporavak mišića i istezanje. Čini se kao nešto što se može preskočiti, ali nemojte. Oporavak je bitan. Osim odmora, koji je nekad psihički neophodan, trebate imati i “aktivni odmor,” koji je neophodan za vaše tijelo, da izbjegnete povrede i poboljšate fleksibilnost.

Double Time program vježbanja - Recess

Double Time program vježbanja – Recess

 

Recenziju ovog fitness programa možete pročitati na sljedećem linku.

Ukoliko volite čitati fitness recenzije ili tražite nešto novo za sebe, provjerite šta vam novo spremam ili pročitajte kojih sam 10 najboljih fitness programa probala u toku 2017. godine.