Nove rezencije u pripremi

U novoj godini nam stižu i novi fitness programi. Ali ne samo fitness programi, već i recenzije par popularnih joga programa koje sam probala. U januaru sam odradila novi blok P90X3 vježbi i osjećam se prilično dobro, pa mislim da sam spremna za nove izazove i pisanje o njima.

Double Time, Tony Horton

Ne znam koliko je čitača upoznato s novim Tonijevim vježbama, ali za početak ove vježbe možete raditi u paru. Skupite svoju djecu, mamu, prijateljicu, dečka, muža. Ili dajte oglas da tražite fitness frenda. To ću vjerovatno i ja uraditi.

Recenziju možete pročitati OVDJE.

fitness programi

A Little Obsessed, Autumn Calabrese

Ovo je petodnevni program vježbi koje slijede kao priprema za njen najnoviji fitness program pod nazivom 80 Day Obsessed. Pošto 80 Day Obsessed vježbe traju po 60 minuta, nisam sigurna da ću biti u mogućnosti da ih probam, ali do tada možete čitati šta mislim o ovoj uvodnoj petodnevnoj varijanti. Primjetila sam da je Autumn ubacila dosta sponzorisane Beachbody opreme, koja kod nas svakako nije dostupna, ali bit će govora i kako naći adekvatnu zamjenu.

fitness programi

BBG, Kayla Itsines

Osim ako ste živjeli u pećini, izolovani od socijalnih mreža, sigurno da ste naišli na neku od reklama koje su kružile Facebookom i Instagramom vezano za BBG i Sweat fitness aplikaciju. S obzirom da je Kayla i njen BBG planetarno popularan, mislim da je neophodno upriličiti adekvatnu recenziju. Ono što znam do sada jeste da se njen vodič za vježbanje može koristiti i kod kuće, i u teretani, i vani u prirodi. Ta mi se ideja jako sviđa. Nadam se da će mi se i sam vodič za vježbanje jednako svidjeti.

fitness programi

10-minute Body Transformaton, Jillian Michaels

Jillian Michaels je fitness trenerica poznata na našim prostorima po vježbama poput 30 Day Shred, No More Trouble Zones, Ripped in 30, Banish Fat Boost Metabolism itd. Ako se imalo zanimate za fitness DVD-e, onda sigurno da ste čuli barem za jednu od ovih vježbi.  Inače, Jillian je fitness trenerica, koja je svjetsku slavu ostvarila nakon TV emisije The biggest loser. Tu je bila jedna od glavnih trenerica, koja je pomagala ljudima da izgube na težini i osvoje nagradu. Pošto je Jillian vjerovatno među prvim trenericama, čije fitness DVD-e ljudi i kod nas poznaju, odlučila sam probati nešto novije i dati osvrt, u odnosu na njene prethodne velike hitove. Najveća novina koju je Jillian ovdje predstavila je format od 10 minuta vježbanja. Naime, svaki video sadrži set vježbi koje traju 10 minuta.

80 Day Obsession, Autumn Calabrese

Otprilike šta je Jiliian bila u svijetu fitnessa prije nekih sedam-osam godina, moglo bi se reći da je danas Autumn. Mlađe, a i starije generacije žena su zavoljele njene prethodne programe 21 Day Fix i 21 Day Fix Extreme, čime se prolavila. Beachbody je definitivno mnogo pomogao dajući joj status super trenera. Njen koncept prehrane koji uvodi plastične posude kao mjere koliko voća, povrća, proteina i masti dnevno trebate unositi možda zvuči komplikovano, ali je ustvari jednostavno rješenje da se držite svojih okvirnih kalorijskih tablica.

Sve su to razlozi što, iako sam prvobitno mislila da neću zagristi ovaj veliki kolač od 80 dana vježbi s Autumn, na kraju sam popustila i zaključila da vrijedi probati novi izazov. Posebno jer poslije novog kruga od tri mjeseca s Tonijem i P90X3, stekla sam naviku da se držim jednog trenera i jedne metode na duže staze. Uz povremene kraće recenzije i varijacije da razbijem rutinu.

U svakom slučaju, kada se spominju fitness programi za 2018, ovaj je jedan od primarnih i nema smisla da ga i ja ne isprobam.

Ultimate Yogi, Travis Eliot

108 dana joge. Onima koji je vole, sigurno bi ovo zvučalo zanimljivo. A i onima koji je ne vole… prvo, kako možete da ne volite jogu? Drugo, forma je mnogo više od zategnutog tijela i zavidne kilaže. Forma i zdravo tijelo su i sposobnost da se kreće agilno, fleksibilnost, balans, snaga i kontrola pokreta. Sve to utiče na nsšu tjelesnu starost. Ne starost u godinama, nego starost tj. mladost vašeg tijela.

Cijeli program traje 108 dana i često mu se vraćam kada tražim sveobuhvatan joga trening, pa je vrijeme i da napišem finalnu rezenciju.

ultimate yogi travis eliot 1

 

TRUE – 30 Day Yoga Journal, Yoga with Adriene

O jogi s Adriene sam već pisala na blogu. Adriene je jedna vrlo pozitivna ličnost i već neko vrijeme želim da odradim njen tridesetodnevni joga izazov. Sviđa mi se što ima malo drugačiji pristup jogi i zaista nudi početničke modifikacije za svaku pozu. Za razliku od Ultimate Yogi kolekcije joga DVD-a, čija svaka vježba traje oko 60 minuta ili duže, Adriene nudi kraće joga sekvence, koje odlično dođu tokom jutra ili navečer, kada ne želite dodatni napor za tijelo, već opuštanje i relaksaciju, uz malo joga disanja i istezanja.