Joga osnove: Vrksasana ili drvo poza

Joga poza drveta je, meni lično, jedna od najdražih stojećih asana. Svaki put kada je uključim u svoju joga praksu, izmami mi osmijeh na lice. Vrksasana je poza balansiranja, sa mnoštvom varijacija koje možete probati. To znači da svaki put kada vježbate ovu pozu, možete imati sasvim drugačije iskustvo i izazov.

Joga poza drveta

Vrksasana je jedna cjelovita vježba za tijelo. Redovnom praksom, joga poza drveta će poboljšati ravnotežu, ojačati bedra, listove i gležnjeve, kao i mišiće koji podupiru kičmu. Osim toga, odlična je poza i za istezanje bedara, grudi i ramena. Poza drveta može poboljšati koncentraciju. Prilikom vježbanja ovog položaja, primjetit ćete da je ravnoteža bolja što ste više fokusirani na to što radite. Ovaj fokus na jedan položaj i jednu tačku jogiji zovu Drishti.

Ukoliko oči ili um lutaju prilikom vježbanja Vrksasane, velike su šanse da ćete imati problem da pronađete balans u ovoj pozi.

Pravilna forma

Započnite pozu u stojećem položaju ili Tadasani. Noge su udaljene u širini kukova. Nožni prsti su rašireni, stopala čvrsto na zemlji. Zamislite da ste drvo i da želite pustiti korijenje.

joga poza drveta

Savijte desno koljeno i dignite nogu, probajte naći balans na lijevoj nozi.

joga poza drveta

Ukoliko se osjećate stabilno, naslonite taban desne noge na unutrašnji dio bedara lijeve noge.

joga poza drveta

Stavite ruke na kukove i izdužite stražnjicu prema podu. Fokusirajte pogled i koncentraciju na jednu tačku (Drishti) jer je tako lakše održati ravnotežu. Možete gledati na pod ili ravno naprijed, šta god djeluje udobnije i pruža veći osjećaj sigurnosti na jednoj nozi.

joga poza drveta

Ruke možete držati spuštene pored tijela. Druga opcija je položaj Anjali Mudra, gdje sklopimo dlanove ispred srca.

joga poza drveta

Treća opcija su ruke iznad glave, a za malo naprednije vježbanje ravnoteže, možete podići pogled prema gore ili zatvoriti oči.

joga poza drveta

Ne zaboravite sve ponoviti i na drugoj nozi, da vježbate jednako obje strane tijela.

Dobrobiti Vrksasane

Joga poza drveta ima brojne benefite, pa redovnom praksom možete:

  1. Ojačati mišiće – joga poza drveta nas priprema za brojne druge asane ili položaje i odlična je za početnike koji žele raditi dalje na pozama balansa.
  2.  Kontrolisanje odignute noge aktivira zadnjicu, daje svjesnost bitnosti pravilnog držanja kičme i vrata,
  3. Poza drveta pomaže istezanju unutrašnjih bedara, prepona i pomaže mobilnost i otvorenost kukova,
  4. Kada postignete balans, otvorite grudi, ramena i izdužite kičmu, osjećat ćete se vitkije i vitalnije i to je upravo razlog zašto ova poza budi dobre emocije u nama.

Modifikacije i varijacije joga poze drveta

Za početak je nekada dovoljno odignuti jednu nogu na prste i ostati tako dok ne pronađete sigurnost i balans u pozi.

joga poza drveta

Kada ova varijacija postane dovoljno stabilna, možete vježbati odizanje noge i naslanjanje na unutrašnji dio lista druge noge. Uvijek pazeći da su svi prethodno pomenuti koraci i dalje prisutni (leđa ravna, prsa odignuta, ramena spuštena, vrat dug).

joga poza drveta

Još jedna opcija jeste da vježbate uz zid. Bilo da se naslonite na zid, kao u Tadasani ili da se pridržavate, ako je položaj nesiguran.