Joga osnove: Tadasana ili položaj planine

Joga poza planine ili Tadasana je osnov svih stojećih položaja ili asana u jogi. Na prvi pogled se čini da je Tadasana jednostavna poza, ali nije uvijek tako. Joga koju vježbate bez mentalne uključenosti, nepovezani sa svojim dahom, samim sobom i trenutnim momentom, nije isto što i joga koja uključuje sve pomenute elemente. Prava joga kreće s mentalnim prisustvom u sadašnjosti i gradi se sa svakim narednom pokretom i udahom, izdahom.

Joga poza planine

Tadasana polazi iz stava snage i smirenosti. Ovo je poza koja nas uči kako stajati čvrsto i uspraviti se poput planine. Joga poza planine će povećati svijest o tijelu, dahu i pokretima. Ali istovremeno, podstiče osjećaj čvrstoće, prizemljenja, snage i stabilnosti.

Pravilna forma

Započnite pozu u stojećem položaju. Noge su skupljene. Stvorite široku i čvrstu bazu za pozu planine. Odignite nožne prste s poda, oslanjajući se na pete. Raširite ih koliko možete da se i dalje osjećate komotno, a zatim ih spustite ponovo na pod. Pritisnite stopala u pod, kao da želite ostaviti trag ispod sebe, snagom svog tijela. Svjesno aktivirajte stopala na ovaj način. Probajte zamisliti liniju energije koja prolazi iz pritiska stopala prema dolje, a zatim se širi sve do tjemena glave.

joga poza planine

Aktivirajte bedrene mišiće. Zamislite da tim mišićima želite izdužiti kosti u koljenima. Donji dio stomaka treba biti aktiviran, ali ne zgrčen. Kičma je neutralna. To znači da se ispravite, ali da rebra nisu ispupčena prema naprijed. Ispravite se u svoj prirodno najbolji ispravni stav.

Bedra su rotirana prema unutra. Stražnjicu poravnajte prema dolje, a pelvične kosti povucite prema pupku.

Ramena povucite nazad, lopatice rotirane prema leđima. Ramena su spuštena, vrat je dug. Prsa su odignuta, ali rebra su u prirodnom položaju, a ne ispupčena. Ruke su spuštene sa strane. Dlanove možete okrenuti prema nogama ili prema vani.

Brada je paralelna s podom. Nije izdignuta i nije uvučena. Pogled je blag, prema naprijed. Tjeme treba biti centrirano iznad zdjelice.

Zadržite ovaj položaj nekoliko uzdaha.

joga poza planine

Dobrobiti Tadasane

  1. Vježbajući redovno pozu planine posvetit ćete više pažnje svom držanju i pravilnom položaju kičme,
  2. Povećat ćete svoju moć koncentracije na jednu radnju i smanjiti tumaranje uma,
  3. Poboljšat ćete svoj osjećaj za ravnotežu, što je vrlo bitno jer kako starimo, ako je ne vježbamo, naša ravnoteža postaje jako loša.

Varijacije i modifikacije joga poze planine

Ukoliko skupljene noge čine veliki napor ili ne pružaju osjećaj prizemljenja i stabilnosti, možete raširiti noge do širine kukova, kako bi proširili bazu. U ovu svrhu možete koristiti joga block ili mali jastuk iste veličine, koji ćete staviti iznad koljena među bedra.

joga poza planine

Ako je balans i dalje problem ili se osjećate nesigurno, probajte se nageti malo lijevo, zatim malo desno i tako naći svoj centar za ravnotežu i stabilnost u ovoj pozi.

Druga opcija jeste da se naslonite na zid. Tačke dodira sa zidom trebaju biti pete, stražnjica i ramena. Glavu odmaknite od zida i opustite ramena prema dolje. Vrat je i dalje dug, a brada u ravni s podom. Pogled prema naprijed.

Ako pozu želite otežati, probajte raditi zatvorenim očima, pa vidite kakve senzacije u vama ova varijacija budi.