Kako njegovati zdravu i dugu kosu

Ako trenirate redovno (a i ako ne trenirate), znate koja je borba sačuvati kosu lijepom i zdravom. Tim prije ako je kosa još i duga. Ja ću u tu jednačinu dodati i redovno farbana. Ovo su neki moji provjereni i uspješno testirani savjeti šta bi moglo pomoći i kako njegovati zdravu i dugu kosu i pored svakodnevnih izazova.

Kako njegovati zdravu i dugu kosu – neke osnovne činjenice i savjeti

Prati kosu odgovarajućim šamponom

Čini se kao očigledan savjet, ali pošto je tržište zasićeno lošim šamponima, bitno je i ovo naglasiti. Nekih 50% moje muke s kosom je bilo rezultat neadekvatnog i lošeg šampona. Da budem iskrena, nemam neki pametan savjet koji šampon bih preporučila, jer probala sam svaki mogući dostupan u drogerijama i poneki apotekarski, pa ipak na kraju, većina mi nije odgovarala. Trenutni šampon koji koristim mi je odličan kao šampon, ali jako ispira boju s kose, pa ne mogu reći da je idealan. Potraga za pravim šamponom je toliko individualna stvar, da ne postoji jednostavno rješenje, osim da ne odustajete.

kako njegovati zdravu i dugu kosu - prirodno smeđa duga kosa

Za njegovati zdravu i dugu kosu bitan je dobar šampon

Redovno koristiti masku / regenerator za kosu

Pod redovno, stvarno mislim redovno. Ukoliko imate svoj omiljeni preparat za ovu namjenu, budite uporni i ne zanemarujte priliku da nahranite svoju kosu kad god imate vremena. Maske mogu biti kupovne varijante, mogu biti prirodne. Šta god ste pronašli da za vas funkcioniše. Ako vam se kosa brzo masti, onda regenerator odnosno masku stavite samo na krajeve kose, a ne na tjeme, ali nemojte preskočiti ovaj korak. U slučaju masne kose možete probati mlijeko za kosu, koje neće otežati kosu kao regenerator i dodatno je mastiti. Regenerator je bitan i kada već imate dugu kosu. Češljanje duge kose bez prethodnog korištenja regeneratora može biti preagresivno i dovesti do pucanja i lomljenja vrhova, što neminovno vodi do češće potrebe za šišanjem.

kako njegovati zdravu i dugu kosu - plava kosa

Želite li njegovati zdravu i dugu kosu, nemojte preskočiti regenerator / masku

Proteini

Ovo je bilo posebno otkriće u mojoj njezi kose, koje mi je za 80% smanjilo ispucale vrhove. Sad se šišam zato što želim skratiti kosu, a ne zato što moram ukloniti oštećene i ispucale vrhove. Nije da ih nema. Određeni periodi godine ih ponekad više dozovu, ali zaista ni blizu kao nekada. Proteine možete isto koristiti kroz kupovne preparate ili praviti svoje maske na bazi prirodnih sastojaka. Ono što je bitno kod proteina jeste ne pretjerivati i hraniti samo vrhove kose. Ukoliko pretjerate, kosa će vam djelovati slamasto i beživotno. Male količine idu daleko. I samo na vrhove.

kako njegovati zdravu i dugu kosu - proteini

Proteinske maske i preparati na bazi proteina će pomoći da sačuvate kosu od ispucalih vrhova

Adekvatan češalj

Kad smo kod ispucalih vrhova. Trganje kose češljem je glavni uzročnik ispucalih vrhova koji možete izbjeći. Trenutno je na tržištu dostupan veliki izbor kvalitetnih češljeva i četki za raščešljavanje bez trganja. Probajte jednu pa vidite da li pravi razliku. Ja ih imam nekoliko i moram priznati neke su bolje, neke su slabije, ali i najslabija je daleko bolja od standardne četke dostupne u kozmetičkim marketima. Ukoliko fenirate kosu, uložite onda i u keramičku okruglu četku za feniranje, ili ravnu tzv. paddle brush za feniranje ravne kose. Čak i s aspekta finansija, bolje je imati dvije-tri četke kojima ste zadovoljni i koje zaista obave posao, nego kolekciju loših i jeftinih četki, koje oštećuju kosu.

kako njegovati zdravu i dugu kosu - češalj za kosu
Ulja za kosu

Za njegovati zdravu i dugu kosu ključ uspjeha je spriječiti da oštećenje nastane. Osim proteina, izvrsnu preventivnu funkciju imaju ulja za kosu. Ova stavka je vrlo široka i nije svejedno kakvo ulje koristite. Znam da je maslinovo i kokosovo ulje na dobrom glasu i većina stručnjaka će vam bez razmišljanja preporučiti da ih koristite. Ipak, tema je malo složenija od toga. Za postizanje punog potencijala ulja u svrhu njege kose, morate znati koje ulje vašoj kosi odgovara. Nije svaka vlas ista. To što nekome odgovara maslinovo, ili kokosovo, ili neko drugo ulje, ne znači da vama hoće. A ukoliko ste probali neko ulje i niste postigli nikakav efekat, velike su šanse da je to nije do vaše kose, nego do pogrešnog ulja.

Da biste našli pravo ulje, ono koje će prodrijeti u samu dlaku i pružiti joj njegu, morate znati kakva je vaša kosa. Zato uvijek prije nego započnete koristiti ulja na kosi, prvo uradite test poroznosti vaše kose. Na osnovu rezultata testa znat ćete zašto vaša kosa loše reaguje na određena ulja i možda čak izgleda i gore nakon tretmana uljem, nego prije. Kod nekog drugog će se pak činiti da, ma koliko ulja i proizvoda za kosu koristili, kosa će i dalje biti strašno suha i izgledati metlasto.

kako njegovati zdravu i dugu kosu - ulja za kosu

Koristite ulja predviđena za vaš tip kose

Fen

Pravi fen čini razliku između kose koja izgleda kao da je friško fenirana svakog puta i kose koja izgleda kao da se sušila na prirodnom vjetru. Dakle, kada govorimo o elektricitetu i frizzu, ako muku mučite s njima, promjenite fen. Kod duge kose je naročito grozno ako ste skloni frizzu jer ćete izgledati otprilike ovako:

kako njegovati zdravu i dugu kosu - elektricitet i frizz

Koristite fen koji ima više brzina i mogućnost podešavanja jačine toplote, a AC motorima i minimalno 2000w. Ionizatori su sada osnovna karakteristika svakog boljeg fena i bez toga fen će dodatno stvarati elektricitet i frizz. Ako možete priuštiti profesionalni fen koji se koristi i u frizerskim salonima, to je najbolja opcija, jer mnogi fenovi na tržištu zvuče na papiru odlično, ali su beskorisni. Kupite provjerenu marku, za koju znate da obavlja solidan posao.

 

Recenzije fitness programa

Deset najboljih fitness programa u 2017.

PiYo

21 Day Fix

Shaun Week

Shift Shop

Core de Force

 

Joga

Joga za ublažavanje migrene i glavobolje

Joga s Adriene

Što o jogi možete naučiti od mačke

 

Prehrana i recepti

Ideje za zdravi doručak

Kako da naučite dijete da jede zdravu hranu

Prehrana prije i poslije vježbanja