Deset najboljih u 2017: fitness programi

2018. je na vratima i u svijetu fitness-a se sprema mnogo toga novog. Uskoro će izaći nekoliko novih programa vježbanja mojih omiljenih trenerica i trenera i jedva čekam da sve isprobam i javim dojmove. Ali prije toga, moglo bi se spomenuti i sve što sam imala prilike probati u 2017. te vam preporučiti moj najbolji fitness program.

Kriteriji za najbolji fitness program

Prije ulaska u cijelu priču, prvo ću spomenuti neke osnovne kriterije za koje očekujem da budu ispunjeni. To je neki minimum koji tražim da bih program okarakterisala učinkovitim i uspješnim. Ti kriteriji su kao prvo sama efektnost i rezultati koje je moguće postići, ali i svi ostali faktori koji za neki program mogu učiniti da se istakne u masi. Kada govorim o učinkovitosti i rezultatima, bitno mi je da je program cjelovit. Da sadrži i vježbe za jačanje i definisanje tijela, odnosno vježbe snage, ali također i cardio/HIIT vježbe, koje pomažu da se sagore kalorije i ukloni višak kilograma. Bonus je ako se pored toga nude i vježbe za rekuperaciju i oporavak mišića. To mogu biti vježbe istezanja, vježbe za lakši oporavak od upale mišića, joga i sl.

U ostale faktore uključujem stav i pristup trenera/trenerice. Da li je osoba koju ću moći slušati i gledati svaki dan. Da li objasni kako da ispravno uradim vježbu. Nude li se modifikacije, ali i samo pitanje vizuelnih dojmova, te atmosfere koju mi donosi. Ovo su neki subjektivni elementi, ali svi znamo da ako je program dosadan i ako ne digne vašu motivaciju da ga pustite svaki dan na svoj TV, onda je i sve ostalo nebitno.

Pa krenimo redom.

10. BODYSHRED Jillian Michaels

Šta dobijete? Kalendar vježbi, plan prehrane, vodič za prehranu i 10 DVD-a. Vježbe su otprilike u trajanju od 30 minuta i teške su. U svakoj vježbi imate i snagu, i cardio, i vježbe za abdomen. Nekako po završetku, Jillian vas je dokrajčila na svakom mogućem dijelu tijela. Ono u čemu mi je BODYSHRED pomogao: sklekovi i jačanje gornjeg trupa. Ono što je BODYSHRED-u nedostajalo da bude najbolji fitness program je raznovrsnost i prezicnije definisano šta ustvari vježbam svakog dana. Također, Jillian je notorno nefleksibilna trenerica i umjesto da radi na toj svojoj slaboj tački, kontinuirano zanemaruje taj segment kod tjelovježbe. Tako da nemate nekih opcija kada govorimo o poboljšanju balansa i fleksibilnosti. A dugoročno to vas može dovesti u nezavidan položaj da se povrijedite.

9. CIZE – The End of Exercize Shaun T

Šta dobijete? Kalendar vježbi, plan prehrane, 3 DVD-a. Zasebno se može kupiti i DVD sa vježbama za abdomen. CIZE je donekle na devetom mjestu iz potpuno pristranih razloga. Naime, radi se o plesnoj varijanti cardio vježbi. Nekako sam uspjela ugurati vježbe iz prve sedmice umjesto standardnih cardio vježbi, ali kasnije sam jednostavno odustala. Ovaj program vježbanja zahtjeva nevjerovatno dobru koordinaciju i cardio spremnost. Ako vam to nedostaje, gubite vrijeme na ovim vježbama jer nećete moći pratiti Shaunov ritam. Za sve ljubitelje plesnih vježbi, ovo bi moglo biti nešto privlačno i zanimljivo, ali dobro se pripremite, jer morat ćete biti izuzetno fizički spremni.

8. PiYo Workout Chalene Johnson

Šta dobijete? 3 DVD-a, kalendar vježbi, kratki uvodni vodič. Kao bonus se može nabaviti i plan prehrane. PiYo je program koji kombinuje vježbe iz pilatesa i poze iz joge koje se izvode u brzom tempu da biste uspjeli sagorjeti kalorije i skinuti masne naslage. Dobar je za svakoga jer ne zahtjeva skakanje, nikakvu fitness opremu, niti mnogo prostora da bi se radile vježbe. Nježan je za zglobove, koljena i može se u modifikovanoj varijanti koristiti i tokom oporavka od povrede. Ono što je nedostajalo da PiYo bude najbolji fitness program je što nakon deset dana redovnog vježbanja, više nisam bila sigurna da mi je ovaj program dovoljan. S druge strane, većinu vježbi Chalene stalno ponavlja, samo u različitim varijacijama, pa mi je brzo postalo dosadno. Činjenica je da nisam probala sve vježbe i da PiYo nudi jedan fin set od nekoliko različitih treninga za mišiće abdomena i donji dio tijela (noge i guzu). Ali mimo toga, ostat ćete zakinuti za istinske cardio vježbe i jačanje svih ostalih dijelova tijela.

7. 21 Day Fix Autumn Calabrese

Šta dobijete? Ako kupite oficijelni program, dobijate 7 plastičnih posuda za pakiranje i mjerenja obroka, 2 DVD-a s vježbama, plan prehrane, vodič i upute za trodnevni brzi Fix. 21 Day Fix daje jedan kompletan paket vježbi. Dobivate cardio, vježbe snage, dvije varijante vježbi za abdomen, jogu, pliometrične i pilates vježbe. U svakom slučaju je cjelovit program s kojim ćete postići dobar napredak. Ono što je nedostajalo da bude najbolji fitness program je što 21 Day Fix nije za napredniji nivo rekreativaca, pa u nekom momentu vježbe više nisu toliko efikasne, kao na početku. Kompletnu recenziju možete pročitati OVDJE.

6. Shaun Week Shaun T

Šta dobijete? Sedam vježbi s kalendarom za sedam dana. Vježbe su intenzivne i predstavljaju kombinaciju vježbi snage, vježbi za abdomen i vrlo intenzivnog cardia. Iako je ovo najnoviji Shaunov program, činjenica je da nije za dugoročno vježbanje. Dobra je svježina za ubaciti povremeno da razbijete svoju svakodnevnu rutinu vježbanja, ali na duže staze nije baš izbalansiran program. Shaun Week mi je u sedam dana pomogao da pojačam svoju cardio izdržljivost. Prosto rečeno, malo je trenera koji se mogu primaći onome što Shaun nudi s aspekta cardia. Mimo toga, vježbe su odlične. Shaun je izvrstan trener i njegova forma je vrhunska. Što je najbitnije, zna stvoriti adekvatnu atmosferu, ima predobru muziku u svojim vježbama, te odlično motiviše da mu se vratite svakoga dana. Kompletnu recenziju možete pročitati OVDJE.

5. 21 Day Fix Extreme Autumn Calabrese

Šta dobijete? Sedam vježbi na dva DVD-a, plastične posude za pakiranje i mjerenja obroka, nutricionistički plan prehrane, recepte i kalendar vježbi. 21 Day Fix Extreme je odličan program i ima sve ono što nedostaje običnoj “neekstremnoj” varijanti. Cjelovit je program vježbi, s odličnim planom prehrane, faktički svojim kuharom i receptima, a Autumn je čak pokrenula i svoju kuharsku emisiju da pomogne svima koji se muče s prehranom. Ja sam ovaj program radila dva puta, skinula sam dva cm u struku, čak i bez njenog plana prehrane, samo sa vježbama. Sve u svemu, jedan izvrstan program, kojim sam oduševljena i kojeg rado preporučim. Ono što je nedostajalo da bude moj najbolji fitness program je što sam nakon drugog puta vježbanja uz ovaj program počela osjećati jake bolove u zglobu desne ruke od vježbi i na kraju morala preći na nešto drugo da odmorim ruku i smanjim bolove u zglobu.

4. STRONGER Nicky Hollender

Šta dobijete? Deset potpuno besplatnih vježbi, te kalendar za osam sedmica. Vježbe i kalendar možete pronaći OVDJE. STRONGER ustvari dijeli četvrto mjesto s 21 Day Fix Extreme. Oba programa su izvrsna s tim da sam malu prednost dala ovom programu zato što je potpuno besplatan i dostupan svima. I ne samo to, vježbe su zaista kompletne i odlične. Posebno sam oduševljena Nickijevim HIIT vježbama, koje kombinujem i sad kada želim dobar HIIT. Ono u čemu mi je STRONGER posebno pomogao je igradnja snage u gornjem dijelu tijela, te intenzivni HIIT treninzi koji su izvrsna vježba za cijelo tijelo.

3. Shift Shop Chris Downing

Šta dobijete? Osam vježbi na tri DVD-a, plan prehrane, kalendar vježbi, vodič kroz program i vježbe, te četiri markera za cardio vježbe. Shift Shop i Core de Force dijele drugo mjesto, jer nisam mogla odlučiti koji mi je bolji. Oba daju neke sasvim različite benefite, tako da ih je možda najbolje kombinovati zajedno. Chris je izuzetan trener, vježbe su odlične, cardio je na nivou sa Shaunovim. Sve je otprilike na nivou i rezultati neće izostati. Zašto nije bio moj najbolji fitness program? Prije svega jer cardio vježbe u trećoj sedmici traže puno više prostora nego što je meni trenutno dostupno. Vremensko trajanje vježbi je također bio problem, jer u posljednjoj sedmici preko sat vremena morate odvojiti svaki dan na vježbanje. Moju kompletnu recenziju možete pročitati OVDJE.

 2. Core de Force Jericho McMatthews i Joel Freeman

Šta dobijete? Deset MMA inspirisanih vježbi na tri DVD-a, vodič, plan prehrane, kalendar vježbi. Ok, ove vježbe neće biti po svačijem ukusu. S jedne strane radi se o MMA inspirisanim vježbama, ali ovo NIJE nikakav trening borilačkih vještina. Nekome će se svidjeti, nekome ne. Meni je ovaj program bio odličan. Uvijek sam motivisana da odradim svojih 30-40 minuta. Ono najbitnije od svega jeste da ako se fokusirate na svoje pokrete i pravilno izvođenje vježbe, imat ćete rezultate. Dobre stvari koje mi je donio Core de Force je mnogo jači i vidno izraženi mišići abdomena. Osim toga, sada konačno mogu uraditi neke vježbe koje nisam mogla prije nekih mjesec dana. Činjenica da u Dynamic Strength treningu možete odraditi oko 140-160+ sklekova u 40 minuta znači da dobijete i izvrsnu vježbu za oblikovanje ruku, ramena, tricepsa, ali bez pretjerane mišićavosti. Vježbate samo sa svojom težinom. U svakom slučaju bila sam i više nego zadovoljna onim što sam postigla s ovim programom.

 1. P90X3 Tony Horton

Šta dobijete? Šesnaest 30-minutnih vježbi, plan prehrane, fitness vodič, kalendar vježbi. Ovo je zaista najbolji fitness program koji sam do sada probala. Ima apsolutno sve što volim i tražim od svojih vježbi. Za tri mjeseca vježbanja s Tonijem sam postigla nevjerovatne rezultate i upravo onaj pomak koji mi je trebao. U nekom momentu imate osjećaj da tapkate u mjestu i da ste postigli određeni nivo fitness-a koji ne možete baš tako lako prevazići. Bar ne vježbanjem kod kuće i uz uobičajene programe vježbanja. Ali P90x3 nije obični fitness program. Imate sve: od joge, pilatesa, vježbi za abdomen, vježbi za svaki mogući dio tijela, cardio intervala, MMA inspirisanog treninga da razbijete rutinu. Trebat će vremena da vam postane dosadno i da se zasitite, posebno uzevši u obzir koliko ćete vidno napredovati i biti još više motivisani u ta tri mjeseca trajanja programa.