PiYo – dobitna kombinacija low impact vježbi iz pilatesa i joge

PiYo program vježbanja je moj prvi susret s trenericom Chalene Johnson. Ovo je prvi program koji sam izabrala, nakon mjesec dana fizikalne terapije i mirovanja koje sam mandatorno morala odraditi radi problema s kičmom. Tražila sam nešto što će mi pomoći u oporavku. Znala sam da moram ići polako i dati svom tijelu vremena da povrati snagu. Trebalo mi je nešto s kvalitetnim i prilagođenim modifikacijama. Nisam smjela raditi vježbe opterećenja na bilo koji dio tijela, a pogotovo ne na kičmu. Također, morala sam krenuti s nečim što će mi pomoći da povratim fleksibilnost i balans, te mi vratiti snagu i mišićnu masu, koju sam u međuvremenu izgubila. Nekako je PiYo ispunio tu moju listu zahtjeva.

PiYo program vježbanja je za svakoga

Privlačna teza PiYo programa vježbanja jeste da je ovo nešto što može raditi svako, bez obzira na nivo fitness-a i spretnosti, te bez obzira na godine. Ono još bitnije jeste da je ovo program koji biste smjeli raditi čak i ako ste imali neku povredu. U tom slučaju biste morali krenuti postepeno bez teških i napornih cardio treninga i tegova u vježbama snage. Doduše, ovo pravilo vrijedi i za sve nas koji smo skloni pauzama dužim od par dana. Moramo zaboraviti gdje smo bili i krenuti postepeno od onoga gdje smo sada. Baš zato je PiYo dobar izbor jer niti zahtjeva da skačete, niti da koristite bilo šta od fitness opreme, osim vlastitog tijela.

PiYo program vježbanja predstavlja jednu izvrsnu kombinaciju pilatesa i joge

Chalene je krenula od toga da napravi efektan program koji donosi rezultate, ali koji je pristupačan za svakoga. S tim na umu je preuzela najbolje vježbe iz pilatesa i joge. Pri tome, tempo je ubrzan da biste ipak dobili efikasne vježbe koje sagorijevaju kalorije i tope suvišne kilograme. Koristeći se vježbama iz pilatesa, mogu se postići vidljivi rezultati, ali bez pretjerane muskulature. Benefiti joge u vidu poboljšanja fleksibilnosti, balansa i snage su dodatan plus.

Šta trebate od opreme za PiYo

Zapravo ne trebate ništa osim dovoljno prostora, prostirku po potrebi, te osvježenje. Princip je da vježbate sa svojom tjelesnom težinom, bez tegova. S tim da Deluxe DVD ima i vježbe koje zahtjevaju slajdere, ali oni se mogu donekle zamijeniti nekom maštovitijom varijantom iz kućne radinosti.

Presjek vježbi

PiYo program vježbanja ima deset vježbi u tzv. bazičnom DVD izdanju, te dodatne dvije vježbe za abdomen i noge u Deluxe varijanti.

Align The Fundamentals

44 minute

Uvodni ili moglo bi se reći mali teorijski čas o pravilnom držanju i formi. Za početnike je odlična stvar jer je objašnjeno kako i šta trebate raditi, ali i da unaprijed znate vježbe i lakše možete pratiti prilično ubrzan tempo kasnije. Čak i ako niste početnik nije zgoreg malo ponoviti neke osnovne stvari, jer često se dešava da po videima i teretanama možete vidjeti ljude koji nepravilno izvode vježbu.

PiYo program vježbanja

Align The Fundamentals

Define: Lower Body

23 minute

Vježbe za noge i donji dio tijela. Bazirane su na brojnim pozama iz joge. Imate opciju prilikom modifikacije da koristite stolicu radi stabilnosti kod poza balansa.

PiYo program vježbanja

Define Lower Body

Define: Upper Body

20 minuta

20 minuta vježbi za ruke i gornji dio tijela. Radit ćete triceps sklekove, varijacije planka, te ponešto pilates vježbi za abdomen. Ovaj put su targetovane ruke – ramena, bicepsi, tricepsi, te abdomen.

PiYo program vježbanja

Define Upper Body

Sweat

38 minuta

U dokumentaciji se navodi da je ovo tradicionalna PiYo vježba koja se sastoji od dinamičnih kondicijskih vježbi iz joge. S obzirom da se sve dešava u bržem ritmu, trebate dobiti i cardio i vježbe snage za cijelo tijelo.

PiYo program vježbanja

Sweat

Drench

49 minuta

Trening izdržljivosti usmjeren na sagorijevanje kalorija uz definisanje mišića. Ovo je ustvari nešto duža varijacija prethodnih vježbi.  Sadrži dosta poza iz joge koje se izvode u bržem tempu da bi se podigli otkucaji srca i ostvario, takoreći, low impact cardio. Testirat ćete svoju fleksibilnost i balans u pokretima koji se izvode često samo na jednoj nozi.

PiYo program vježbanja

Drench

Sculpt

28 minuta

Sculpt predstavlja vrlo vrlo low impact varijaciju cardio i HIIT vježbi. Imat ćete intenzivnije periode, ali i vježbe blažeg tempa kako bi se postigao adekvatan angažman mišića cijelog tijela. Radit ćete dosta iskoraka naprijed i nazad, čučnjeve, sklekove i mnoge druge varijante vježbi koje ste već vidjeli u prethodnim danima.

PiYo program vježbanja

Sculpt

Strength Intervals

23 minute

PiYo program vježbanja nudi nekoliko opcija kada su u pitanju vježbe snage. Ovaj put sve počinje s vježbama za noge s cardio intervalima i većinom se vraćate različitim oblicima iskoraka. Zatim idu sumo čučnjevi s cardio intervalima i sve završava sa kombinacijom sklekova.

PiYo program vježbanja

Strength Intervals

Core

31 minuta

Vježbe za abdomen i jačanje trupa. Kada se oduzmu zagrijavanje i istezanje ostane vam nekih 25 minuta čistih vježbi za abdomen, što je super. Prvi dio su vježbe koje radite stojeći, zatim ide ciklus poza preuzetih iz joge i na kraju radite klasične vježbe za abdomen iz pilatesa. Dio je u planku, dio je u C sjedećem položaju. Sve skupa, jedna efektna 30-minutna sekvenca rada na mišićima abdomena.

PiYo program vježbanja

Core

Buns

30 minuta

30 minuta vježbi za noge i guzu, što nije nikada loša investicija vremena. Ja nekako više preferiram treninge za donji dio tijela ženskih trenerica. Možda je samo subjektivni dojam, ali kroz višegodišnje vježbanje stičem dojam da žene bolje znaju izolovati sve one bitne mišiće da bi se postigao što bolji i što efektniji rezultat. Ne kažem da muški treneri to ne znaju, ali muškarci definišu noge na više muskulaturan način, dok mi žene više volimo duge i elegantne linije mišića, umjesto tog mišićavog izgleda.

PiYo program vježbanja

Buns

Full Body Blast

30 minuta

Ovo je trening za koji će vam trebati dodatni rekviziti, ali nije nužan i nije dio kalendara osnovnog DVD-a, već Deluxe varijante. U principu, nisam radila ovu vježbu, ali sam čitala da se slajderi mogu zamijeniti peškirom ako vježbate na parketu, odnosno aluminijskim ili plastičnim tanjirima iz marketa, ukoliko vježbate na prekrivenoj podlozi, tj. tepihu. Kako nisam probala, ne mogu tvrditi koliko je istina, ali ako neko proba, može javiti nama ostalima. Dobra stvar kod korištenja slajdera je u tome što možete postići dublje položaje, odnosno više fleksibilnosti, nego kada vježbate bez njih. Kada kližete nogu, sigurno da ćete je moći dublje pomaći, nego samo kada zakoračite. Također, olakšavaju da sačuvate dobru formu. Prvih 12 minuta radite vježbe za noge i zadnjicu, a zatim ide sekvenca vježbi snage.

PiYo program vježbanja

Full Body Blast

Hardcore on the Floor

34 minute

Hvala Chalene za dvije varijante efikasnih vježbi za abdomen. PiYo program vježbanja će sigurno pomoći da učvrstite mišiće trupa. A to je osnov za svaki drugi dio tijela. Srećom, ovaj put nije prepisana varijacija istih vježbi kao za core trening. Zapravo imate dosta novih i efikasnih pokreta koji su usmjereni na sagorijevanje masnih naslaga na stomaku, te učvršćivanje mišića.

PiYo program vježbanja

Hardcore on the Floor

Strong Legs

26 minuta

Ponovo ćete raditi sa slajderima. Chalene ističe da može i bez njih, a možete i probati neki od već spomenutih zamjena za slajdere. I ovaj put ćete raditi dosta čučnjeva, iskoraka i sumo čučnjeva, modifikovani burpees itd. Vježbe predstavljaju uglavnom varijaciju vježbi iz Buns treninga.

PiYo program vježbanja

Strong Legs

 

Zaključak

PiYo program vježbanja je namjenjen svima, ali posebno je fokusiran kao program za početnike, te osobe koje iz bilo kog razloga trebaju modificirane vježbe, bez velikog stresa na tijelo. Ovo se odnosi generalno kako na fizičke vježbe snage, tako i na cardio. Zapravo, nudi se varijacija cardio vježbi gdje ni u jednom momentu ne morate skočiti, te pratite ritam koji vama odgovara.

Međutim i pored spomenutog, tempo je nekad jednostavno vrlo intenzivan, tako da ukoliko imate bilo kakve zdravstvene tegobe ili eventualne povrede, ipak je potrebno razmisliti i konsultovati doktora i eventualno fizioterapeuta prije započinjanja bilo kakvog programa vježbanja.

Vježbe se nakon izvjesnog vremena čine previše sličnim. Ima tu nekih zanimljivih kombinacija, ali već nakon par dana, shvatite da je to sve varijacija na temu. Nažalost, fali kreativnosti i raznovrsnosti. Ne kažem da program nije dovoljno dobar i balansiran, ali jako brzo dosadi. Meni je pop muzika u fitness programima… bolna, pa bih radije da jednostavno ne stavljaju nikakvu muzičku pozadinu i ostave nama da sami izaberemo šta volimo slušati.

PiYo program vježbanja oficijelno možete nabaviti na Beachbody stranici.

  • Muzika i atmosfera
  • Trenerica
  • Cardio
  • Vježbe snage
  • Raznovrsnost vježbi
3.5

Pros/Cons

+ Specifična fuzija pilatesa i joge
+ Program namjenjen početnicima, osobama s eventualnim povredama ili potrebom za vježbama manjeh intenziteta
+ I pored gornje tačke, ukoliko možete više, imate prikazane i naprednije varijante vježbi
+ Prilično intenzivan cardio

– U principu, iako se zagovara kao low impact program, ponekad je tempo jako intenzivan
– Nedostaje varijacije u vježbama
– Loša pop muzika u pozadini, koja postane iritantna već nakon prvog slušanja

Sending
User Review
0 (0 votes)