Shift Shop prvi krug energičnih treninga

Recenzija Shift Shop programa vježbi je spremna. Tri sedmice vježbanja s Chrisom i ekipom su prošle tako brzo. Svaki put kada pišem novi recenzijski post, uhvati me nostalgija kako mi vrijeme proleti. Ali ako radite stvari koje volite, nije to ništa čega se treba bojati.

Recenzija Shift Shop programa

Shift Shop program vježbanja je baziran na postepenom povećavanju intenziteta svake sedmice. Dakle, u prvoj sedmici imamo vježbe koje traju po 25 minuta, u drugoj se dodaje još 10 minuta, tako da svaki dan vježbate 35 minuta i u trećoj je ponovo dodano još 10 minuta, za kompletnih 45 minuta vježbanja svakog dana. Chris ovo zove ramp up sistemom. Ovakav pristup ima određene prednosti, ali i mane.

Prednosti ramp up sistema

Prednosti su svakako u tome što veći intenzitet znači i jače aktiviranje mišića cijelog tijela. Rezultati će sigurno biti primjetni. Ne samo fizički i estetski rezultati, nego i u vama samima, jer sigurna sam da ćete nakon tri sedmice postići mnogo više od onoga što ste mogli u momentu kada ste krenuli s programom. Da biste zaista mogli dokumentovati svoj napredak, moj je savjet da uzmete mjere i slikate se prije početka i nakon završetka programa. Još jedan dobar način da osvjestite koliko ste napredovali jeste da testirate svoj nivo fitness-a i fizičke spreme. Ukoliko se testirate prije kretanja s programom i nakon, sigurno će rezultati da vas iznenade. I napredak će biti vidan.

recenzija Shift Shop grafikon

Shift Shop ramp up sistem treninga

recenzija Shift Shop grafikon plan prehrane

Shift Shop ramp up plan prehrane

Mane ramp up sistema

Mane i nisu neki generalni nedostaci samog programa već praktični, odnosno pitanje vaših individualnih mogućnosti. Npr. u trećoj sedmici, meni lično je ponekad bilo teško ugurati 45 minuta vježbanja svakog dana. Pogotovo jer tih 45 minuta ustvari nikada nije čisto 45 minuta pošto i Strenght 45 i Speed 45 ustvari traju 50 minuta sa zagrijavanjem i istezanjem, a na to sve četvrtkom i subotom se radi dodatnih 14 minuta vježbi za mišiće abdomena. Dakle, računajte da morate odvojiti preko sat vremena samo za vježbanje. Za nekoga ko vježba kod kuće i u svoj raspored mora računati vrijeme za posao, porodicu i sve ostale dnevne aktivnosti, ovo možda bude također nedostatak.

Druga stvar je pitanje prostora. Opet totalno individualna stvar, ali ako niste te sreće da živite u kući ili prostranom stanu, onda će vam biti jako nezgodno raditi cardio vježbe. Posebno Speed 45. Jednostavno nećete moći pravilno izvoditi vježbe u maloj prostoriji koja ima namještaj i gdje je vaš prostor za vježbanje limitiran. Ovaj trening traži jednu praznu prostoriju, samo za skokove, kratke sprinteve i slične vježbe koje su njegov sastavni dio. Ja za neke vježbe nisam imala dovoljno prostora da bih ih izvodila ispravno, pa sam osjetila da to utječe na moja koljena i da ponekad osjetim nelagodu, što naravno nije dobro. To je šteta jer su vježbe same po sebi odlično integrisane i zaista skidam kapu Chrisu na tome. Ali treba vam prostora. Da nije zima, Speed odnosno cardio vježbe ovog programa bi bile odlične za raditi vani.

Zaključak

Shift Shop je zaista jedan izvrsno zamišljen program, s laganim uvodom na početku, a kasnije se razvija u dinamične kombinacije vježbi snage i izvrsne cardio treninge. Noge i zadnjica će pogotovo da osjete ovakav tempo vježbi, jer faktički jedan dan radite cardio, koji targetira upravo te dijelove tijela, onda drugi dan ponovo u vježbama snage dodatno radite na donjem dijelu tijela i taj koncept se vrti tokom cijele sedmice.

Sam kalendar mi na prvi dojam nije djelovao naročito inovativno. Prisjetimo se je svaka sedmica bazirana na jednom danu za Speed (cardio vježbe), što prati narednog dana Strenght (vježbe snage), pa opet ide Speed i sve tako do nedjelje, kada imate dan aktivnog odmora i kratkog istezanja mišića, da se pripreme na novi intenzitet naredne sedmice. Ali ovaj sistem funkcioniše. Meni je nekako najteže za noge bilo u drugoj sedmici, kada sam radila Speed 35, pa Strenght 35, pa opet Speed, pa Strenght, ali već na trećoj sedmici osjetila sam taj šift o kojem Chris priča, odnosno da sam dosta ojačala.

Možda će vam se činiti da je dosadno cijelu sedmicu raditi tri iste vježbe, ali ni to nije slučaj. Svaki trening ima toliko kombinacija vježbi i svoju neku fluidnost da nećete imati dojam da se neprestano ponavljate. Svakako nakon sedmog dana slijedi novi kalendar i nove vježbe koje su sasvim drugačije od prethodnih. Pored toga, vježbe su zaista izvodive i efikasne. Modifikacija je uvijek prikazana. Cijela ekipa koju gledate na TV-u u te tri sedmice vježbanja je jako pozitivna i ugodna. Djeluju ljudski, a ne fotošopirano. Što je uvijek plus.

Presjek vježbi

Speed 25

31 minuta

Za potrebnu opremu se navode (i reklamiraju) Beachbody agility markeri (koji se odvojeno kupuju), ali u principu bilo šta okruglog oblika će vam poslužiti. Ja sam koristila okrugle podmetače za čaše i izvrno su odradili posao za sve cardio vježbe koje sam imala tokom tri sedmice. Speed 25 počinje s dva okrugla markera, koja stavljate s nekih metar-metar i po razmaka između. Trening obuhvata ukupno 15 vježbi gdje svaka traje po 60 sekundi. Chris želi da probate po jedno ponavljanje, prije nego pređete na modifikaciju. Rezultati se postižu kada uspijete nešto što ste mislili da ne možete.

recenzija shift shop speed 25

Strenght 25

31 minuta

Od opreme trebate set lakših ili srednje teških bučica. Ako vam neke vježbe prave problem, možete koristiti i dva seta, jedan teži, jedan lakši, pa kombinovati. Imate 15 vježbi koje traju po 60 sekundi. Ovaj put Chris napominje da je pravilna forma neophodna za uspješne rezultate. Iako se vježbe čine prilično bazično, imate čučnjeve, sklekove, sumo čučnjeve i sl. imajte na umu da je ovo samo temelj na kojem ćete graditi drugu i treću sedmicu, kada dolaze ozbiljne kombinacije i ozbiljne težine.

recenzija shift shop strength 25

Speed 35

31 minuta

Ovaj put imate tri markera i početna formacija je trougao. Razmak je isti između markera. Prvi niz se sastoji od šest vježbi koje traju po 60 sekundi. Nakon toga imate oko 30 sekundi odmora i zatim ponavljate cijeli niz u bržem tempu, s tim da sada svaka vježba traje po 30 sekundi. Nakon toga slijedi 60 sekundi pauze i promjena formacije markera u ravnu liniju. Ponovo imate po šest vježbi od 60 sekundi. Vježbe se čine lagane, ali do kraja šeste vježbe, bit ćete bez daha. Uvijek je tu i modifikacija naravno, pa možete smanjiti intenzitet ukoliko primjetite da tempo postaje prenaporan. Na kraju ponovite još jednom i ovaj niz, sa intervalom od 30 sekundi po vježbi. Nemojte zaboraviti da vi trebate dovršiti vježbu, a ne da vježba dovrši vas.

recenzija Shift Shop Speed 35

Strenght 35

40 minuta

Pripremite ponovo svoje tegove. Uz povećanje intenziteta i vremensko produženje stiže deset novih vježbi, koje radite u dvije runde. U prvoj rundi, svaka vježba traje po 60 sekundi, a u drugoj po 45 sekundi. Vježbe su dinamične i aktiviraju istovremeno nekoliko velikih grupa mišića.

recenzija Shift Shop Strength 35

Speed 45

51 minuta

Posljednja sedmica je ozbiljan napor. Cardio ovdje nije šala. Imate oko 45 minuta aktivnog vježbanja i pored toga zagrijavanje i istezanje na kraju. Markeri su poredani u kocku za početnu formaciju. Trebaju vam četiri markera. Prvu rundu čine četiri vježbe od po 60 sekundi, koje nakon toga ponavljate, ali ovaj put u trajanju od 45 sekundi. Posljednje ponavljanje traje po 30 sekundi, ali sve četiri vježbe radite u kontinuitetu, bez odmora. Nakon toga ćete doći do stravičnog saznanja da ste tek na pola puta. Jer ostalo je još dobrih 35 minuta pred vama. U drugoj rundi imate novu formaciju markera i nove četiri vježbe. Princip je isti. I ostala je treća runda s novom formacijom markera i dodatne četiri vježbe. Otkažite ostale obaveze, jer noge do kraja ovog treninga nećete više osjećati.

recenzija Shift Shop Speed 45

Strenght 45

50 minuta

Prva runda se sastoji od devet vježbi, koje radite po 60 sekundi. Nakon toga imate 60 sekundi odmora, koji će vam biti prijeko potreban, jer ćete ovu rundu ponoviti još dva puta. Prvi put s intervalom od 45 sekundi po vježbi, a zatim drugi put s intervalom od 30 sekundi po vježbi i to bez pauza. Ukoliko mislite da imate dovoljno snage, probajte ovaj trening odraditi s većim težinama. Sigurno će izazov biti veći. Bez obzira da li ste spremni na veći izazov, Chris će vam svakako prirediti iznenađenje s bonus rundom od minutu i po dodatnih vježbi gdje ćete iskoristiti posljednje atome snage i sagoriti još nekoliko dodatnih kalorija.

recenzija Shift Shop Strenght 45

Shift Core

14 minuta

Vježbe fokusirane na mišiće abdomena. Imate ukupno devet vježbi, koje traju od 45 do 60 sekundi u prosjeku. Uvijek mi je drago kada program ima zasebne vježbe samo za ovaj dio tijela, jer izolirane vježbe su efikasnije od generalnih vježbi za cijelu jednu skupinu mišića (npr. vježbi koje su generalno za gornji dio trupa, uključujući ruke, prsa, ramena itd). Poseban plus jer su vježbe jednostavne, ali i efikasne, pogotovo ako spadate u kategoriju koja još uvijek radi na izgradnji svojih abdominalnih mišića (ta sam).

recenzija Shift Shop Shift Core

Shift Mobility

23 minute

Svake nedjelje u tri sedmice vježbanja sa Chrisom, radit ćete vježbe koje su namjenjene za oporavak mišića, te istezanje. Jako bitan segment kod intenzivnih programa vježbanja s težinama i dosta cardia. Istezanje i priprema mišića je jako bitna, jer sprječava mogućnosti povreda. Shift Mobility je jedna kratka doza jako bazičnih vježbica, pa za one koji trebaju malo više od aktivnog odmora i istezanja predlažem posebne joga vježbe, jer ovo vam možda neće biti dovoljno.

recenzija Shift Shop Shift Mobility

Finalni dojmovi

Recenzija Shift Shop programa može završiti sa mojom velikom preporukom. Mislim da je ovo jedan kompletan program, koji zajedno s prehranom i menijem za svaki dan vježbanja, nudi i inventivan program vježbanja. Ukoliko vaš period vježbanja nije vremenski limitiran i ako imate dovoljno prostora da izvedete i nizeve kratkih sprinteva, sigurno ćete postići veliki uspjeh s Chrisom. Zato Shift Shopu i Chrisu dajem visoku ocjenu i već znam da ću odraditi i drugi krug njegovih treninga, predviđen s još tri dodatne vježbe.

Mimo kvalitete samog programa, veliki plus je i izvrsna produkcija ovog DVD-a, te nenapadna ekipa koju je Chris uključio za snimanje, kao i vrlo korisni vizuelni efekti prilikom pojašnjavanja kako ispravno uraditi svaku vježbu. Muzika je također prihvatljiva i prati tempo vježbi. Zbog svih navedenih razloga, Shift Shop je dobio vrlo visoku ocjenu u mojoj listi 10 najboljih fitness programa, koje sam imala priliku probati u 2017. godini.

 

Shift Shop program vježbanja je dostupan na BOD.

 

Shift Shop Chris Downing
  • Produkcija i vizuelni dojam
  • Trener
  • Cardio
  • Vježbe snage
  • Raznovrsnost vježbi
4.8

Pros/Cons

+ Cjelovit program prehrane i dnevnih treninga
+ Izvrsne cardio vježbe
+ Pozitivan trener u izvrsnoj formi
+ Uključene modifikacije s tačnim prikazom i objašnjenjem za početnike

– Ako ste vremenski ograničeni, možda budete imali problem s dužinom trajanja vježbi u drugoj i trećoj sedmici
– Cardio vježbe zahtjevaju dosta prostora

Sending
User Review
0 (0 votes)