Shaun Week Insane Focus, novi fitness izazov

Shaun Week Insane Focus

Shaun Week je najnoviji program vježbi poznate američke korporacije Beachbody. S obzirom da je odnedavno startao Beachbody on Demand, valjalo je izbaciti i primjerene nove sadržaje koji će privući pravu publiku da plate novu uslugu. Kreator ovog sedmodnevnog programa je Shaun T, nekima možda poznat i kod nas kao trener iza vrlo popularnih vježbi poput Insanity, T25 i Cize.

Šta je Shaun Week?

Shaun Week je započeo kao sedmodnevni program, odnosno program sa sedam vježbi na rotaciji za sedam dana. Vremenom je formiran i Shaun Week kalendar vježbi koji uključuje i dužu varijantu. Ovdje se kalendar sastoji od četiri sedmice, s određenim dodatnim kombinacijama vježbi iz T25 i Insanity programa. Shaun T navodi da je Shaun Week nešto kao zbirna kolekcija “njegovih najboljih hitova,” što će reći da se nadograđuje na njegove prethodne popularne DVD-e. Ukoliko vam se dopao neki od njegovih ranijih programa, moguće da će vam se i ovaj svidjeti. Meni je lično trebalo nekog vremena da privolim njegov stil i sadržaj, s obzirom da je utemeljen na dosta skokova i generalno intenzivnog cardia. Ako nešto nisam, nisam veliki fan cardia.

Kome je Shaun Week namjenjen?

Shaun T ističe da je program namjenjen za sve nivoe, uključujući i početnike. Svaka vježba ima svog modifikatora – osobu koja daje primjer kako ispravno modifikovati vježbe i prilagoditi ih svojim trenutnim sposobnostima. Kada se misli na početnike, treba imati na umu da su Shaunove vježbe i dalje na principu boot camp-a. S druge strane, Shaun je trener koji kroz cijeli program pokušava da vas motiviše. Da se fokusirate, da istrajete i odradite program do kraja. Tako da, samo zato što se spominju početnici, ne očekujte da će biti lako, ali ako već nešto radite za sebe, uradite to onda sa cijelim srcem.

Shaun Week kalendar vježbi Shaun T motivaciona poruka

“Ako se fokusirate, postići ćete rezultate.” – Shaun T

 Shaun Week kalendar vježbi

Kako je ranije pomenuto, imate opciju da Shaun Week kalendar vježbi pratite sedam dana. Npr. kao uvod u T25, Insanity, ili neke druge intenzivnije programe. Također, sedmodnevna varijanta je dobra kao povratak nakon pauze, gdje vam iskreno savjetujem da pratite modifikovane varijante vježbi i obratite pažnju na pravilnu formu. Mimo toga, dostupan je i kalendar od četiri sedmice, koji ipak zahtjeva kombinacije s drugim programima.

shaun week kalendar vježbi sedmodnevni kalendar

Shaun Week kalendar vježbi za sedam dana

 

shaun week kalendar vjezbi 1

Shaun Week kalendar vježbi za četiri sedmice

Ukoliko se odlučite za kalendar od četiri sedmice, za dane kada je predviđena joga možete ubaciti joga vježbe koje već radite, ili koje su dostupne na youtube kanalima besplatno.

Šta je od opreme potrebno za Shaun Week

Osim dovoljno prostora da možete uraditi svaki mogući oblik skoka, jer ovaj program ga ima, trebat će vam i adekvatni tegovi za Insane Weights i Ripsanity. Možda je najbolje imati set lakših i set težih tegova, pa ocijenite koji su adekvatniji ovisno od trenutne forme.

Plan ishrane

Shaun Week nema svoj samostalni plan ishrane, ali možete se poslužiti nekim koji ste već probali iz drugog programa i za koji već znate da vam odgovara.