Najbolji fitness program za trening kod kuće u 2018.

Već smo zakoračili u 2019. i nadam se da zdrave navike niste ostavili u staroj godini. Ukoliko planirate da tek krenete s vježbanjem i zdravom prehranom, učinite to nevezano s novogodišnjim ciljevima. Poznato je da novogodišnje ciljeve često jako brzo napustimo i izgubimo kontinuitet. Ako se pitate s čim krenuti, nastavite čitati jer ću detaljno proći kroz sve fitness programe koje sam probala u 2018. a koji su super za trening kod kuće.

Kriteriji za dobar fitness program za trening kod kuće

Šta čini jedan fitness program dobrim, kada govorimo o treniranju kod kuće? Moji neki osnovni kriteriji su dobro edukovan/a trener/ica koji znaju objasniti dobru formu, uputiti u neke česte greške i potencijalne probleme. U zadnje vrijeme naročito velik plus dajem onima koji objasne zašto radimo određene vježbe. Ne kažu džaba da ako daš čovjeku ribu, nahranio si ga za dan, ali ako ga naučiš pecati, nahranio si ga za cijeli život.

Po mom mišljenju, isti koncept vrijedi i u svijetu fitnessa. Naravno, niko ne očekuje da godine prakse i edukacije jednog dobrog i uspješnog trenera, dobijemo servirane na pladnju, ali neke osnove funkcionalnog treninga, šta je namjena i zašto radim određene vježbe u određenom broju ponavljanja, ne mogu škoditi. Posebno jer se ovakve informacije svakako mogu pronaći na internetu.

Osim gore navedenog, svakako da veći plus dobije program koji je dobro balansiran, i gdje se jednaka pažnja posvećuje svakom dijelu tijela. Da uključuje vježbe s težinama, ali i vježbe za oporavak.

Na kraju je itekako jednako važno da je u pitanju nešto što ćete voljeti i htjeti pratiti duži vremenski period. Puno je lakše ostati dosljedan, kada je vježbanje zadovoljstvo, a ne obaveza. Samo tako su mogući dugotrajni rezultati, jer u suprotnom su velike šanse da ćete brzo odustati od svega.

Krenimo redom.

5. DOUBLE TIME Tony Horton

Double Time je predstavljen kao program za porodicu. Generalno govoreći, ovo je program koji možete vježbati s bilo kim, dok god imate jedan zajednički cilj – vježbati i hraniti se zdravo. Upravo u tome je, po mom mišljenju, njegova najveća prednost. Ipak, ovo je jedan od slabijih Tonijevih programa za trening kod kuće. Osmišljen je za početnike i za bilo koga drugog neće biti dovoljan. Ne može se mjeriti ni sa 22 minute Hardcorp, a pogotovo ne nekom varijantom P90X programa. Ukoliko tražite nešto za vašu djecu, u smislu da ih pokrenete ili postepeno uvodite u svijet fitnessa / sporta generalno, ovaj program bi mogao biti dobar u te svrhe.

trening kod kuće 2018 Double time Tony Horton

4. A LITTLE OBSESSED Autumn Calabrese

A Little Obsessed nije baš kompletan program, ali ću ga spomenuti ovdje jer je izuzetno koristan petodnevni komplet vježbi za trening kod kuće. Na prvu ni ja sama nisam naročito ozbiljno shvatala ovaj kratki fitness program. Ipak moram priznati da sam se iznenadila na kraju petog dana. Nakon svakog treninga sam osjećala svaki mišić koji je bio uključen tog dana. Ovo je dakle jedan mini trening koji je pogodan za svakoga, pa i za početnike. Može se koristiti u više namjena. Ako tek počinjete ili nakon pauze je super za sticanje navike i povratak tijela u vježbanje. Pošto je u pitanju pet dana, nećete se osjećati kao da ste preuzeli na sebe nešto čemu se kraj ne nazire. Pošto su u pitanju 30-minutne vježbe, mogu se koristiti i kao zamjena ako radite duže treninge, ali ste u stisci s vremenom.

trening kod kuće 2018

3. BLACK FIRE Bob Harper

Black Fire je najjači kao program za vježbanje izdržljivosti, agilnosti i mobilnosti, jer ima fantastične vježbe namijenjene tome. Radi se devet sedmica, a svaki od pojedinačnih treninga možete vrlo lako koristiti i kao bonus nekom drugom programu. Posebno komplementira treninge snage s utezima. Po meni je ovaj program odličan za pravljenje hibridnih kalendara s recimo P90X vježbama, ili bilo kojim drugim Tonijevim programom.

trening kod kuće

2. LIVE TO FAIL Ben Booker

Live to Fail je jedan prilično pristojan fitness program za trening kod kuće, posebno ukoliko raspolažete adekvatnim setom tegova. Vježbe se rade u setovima, a treninzi su podijeljeni ciljajući na specifični dio tijela. Ima i dva kvalitetna videa za mobilnost i oporavak mišića što je dodatni bonus. Ipak, nešto slično kao i Black Fire, ovo su vježbe koje dobro dođu za dopunu nekom drugom programu, radije nego kao samostalan program. Posebno jer kalendar predviđa 13 sedmica rada s ovim programom, ali ne i mnogo varijacija u vježbanju. Poslije izvjesnog vremena, postaje pomalo monotono raditi isti niz vježbi.

Black Fire i Live to Fail se mogu pronaći na Daily Burn stranici. Nude mjesec dana free trial.

1. 80 DAY OBSESSION Autumn Calabrese

80 Day Obsession je definitivno najkompletniji fitness program koji se pojavio u 2018. godini. I jedan od najefikasnijih. Prošla sam religiozno sve tri faze vježbanja + peek week, ukupno 80 dana. Zapravo i više od 80 dana, jer tu ne računam dane odmora. Moji ukupni dojmovi su da treba dosta dosta motivacije i rada, ali rezultati su vrlo brzo vidljivi. Iz konteksta nekih drugih popularnih programa za trening kod kuće (npr. bilo koji P90X) itekako može parirati.

Ono što bih istakla kao moguću problematiku je dužina trajanja svakog treninga (oko 50-60 minuta u prosjeku) što zna biti iscrpljujuće, pogotovo ako se nekad ne naspavate ili imate slabiji apetit. Tu dobro dođe rotacija iz pripremnog programa (ALO) o kojem sam više pisala iznad. Još jedna, možda individualna, zamjerka jeste što ja nisam baš bila oduševljena trećom fazom. Imala sam osjećaj da nije u poravnanju s mojim ciljevima i da je više namjenjena onima koji se bore s viškom kilograma. Meni su se najefikasnije pokazale faza jedan i dva, te peek week koji je super i kao samostalan sedmodnevni trening. Bez obzira na ove ipak ne tako velike zamjerke, bez imalo razmišljanja mogu reći da je 80 DO fantastičan fitness program.

total body core day 1 80 day obsession autumn calabrese

Pogledaj i ostale članke za trening kod kuće:

Kućni trening za noge i zadnjicu – vježbe iz joge s težinom tijela

Fitness plan vježbanja za cijelo tijelo s prikazima vježbi i objašnjenjima.