Vježbanje kod kuće ili u teretani, kako da donesete ispravnu odluku

Jedna od osnovnih dilema s kojom se susreću svi početnici u vježbanju jeste pitanje, da li vježbanje kod kuće može nadomjestiti vježbanje u teretani? Šta je bolje, a šta daje rezultate? Činjenica je da i jedno i drugo imaju svoje prednosti. Isto tako je činjenica da niti je teretana za svakoga, a niti je vježbanje kod kuće. Zato je teško dati odgovor koji bi se univerzalno mogao odnositi na svakoga. Jedino što je sigurno jeste da pitajući se svako par mjeseci šta je bolje, odakle da krenete i kako, trošite vrijeme koje biste mogli investirati u samo vježbanje. S jedne strane rješenje je vrlo prosto. Bilo da se odlučite na mjesečnu članarinu u teretani, bilo za fitness DVD u kućnoj varijanti, niste pogriješili. Poenta vježbanja je upravo to – vježbanje. Zapravo, osnovno pitanje koje sebi trebate postaviti jeste, šta vas pokreće? Šta će vas mentalno gurati čak i kada postane teško? Znam ljude koji ni pod kojim okolnostima ne bi mogli postići disciplinu redovnog vježbanja kod kuće. Zato je teretana za njih možda bolje rješenje. Ukoliko unaprijed znate da ćete na trećem danu posustati i izgubiti motivaciju da sami nastavite dalje, onda vježbanje kod kuće vjerovatno nije dobar početak.

bla bla bla go workout

Vježbanje kod kuće ili u teretani – bitno je započeti

 

S druge strane, i jedna i druga opcija imaju svoje prednosti. Ako ste kompletni početnik, jako vam je bitna ispravna forma. Da ne biste rizikovali povredu prije svega, ali i da biste ostvarili puni potencijal svake pojedinačne vježbe. Forma je prva stvar o kojoj trebate razmišljati. Teško je znati da li vježbate pravilno, ako ne znate šta je uopće ispravna forma za određeni tip vježbe. Kućna varijanta vježbanja zahtjeva pripremu. Informisanje o svakom pojedinom segmentu vježbe. Kako pravilno disati? Koju težinu tegova koristiti? Da li je body weight trening, odnosno samo težina tijela pravi pristup s obzirom na vaš nivo itd. Možda nemate vremena za to ili biste radije da imate trenera, koji će to sve olakšati.

 

vježbanje kod kuće the only bad workout is the one you didn't do

Vježbanje kod kuće ili u teretani – pronađite svoju motivaciju

 

Motivacija je ključna

Ukoliko želite vježbati, prvo se zapitajte šta je vaša primarna motivacija? Da li imate zdravstvenih problema? Da li se želite riješiti suvišnih kilograma? Ili jednostavno želite izgledati dobro, i sebi i drugima. Motivacija ne može biti pogrešna. Može biti samo nedovoljna ili dovoljna. Tražite onu koja će biti adekvatan pokretač i u momentima kada je vježbanje baš zadnja stvar koju želite uraditi. Postavite svoju listu ciljeva i razmislite o pozitivnim i negativnim stranama ako biste vježbali u teretani ili od kuće.

vježbanje kod kuće you don't have to love it you just have to believe it's worth it in the end

Vježbanje kod kuće ili u teretani – odredite stalni termin kada znate da možete vježbati

 

Koliko se zaista možete posvetiti?

Nakon toga razmislite o mogućnostima, kako vremenskim, tako i finansijskim. Koliko dnevno možete odvojiti na vježbanje? Da li ste finansijski u prilici da poduprete svoju odluku?

Na kraju, odgovor će vam biti jasan. I pri tome, poslužite se svim raspoloživim sredstvima. Ako ste veliki fitness fanatik i imate novčane mogućnosti, što da ne i teretana i vježbe kod kuće. Privatni trener? Svakako. Jedina mudrost koju treba savladati kod vježbanja je kako sačuvati konsistentnost i ne odustajati (osim ukoliko je pauza zaista nužna). Jer definitivno nema gore stvari nego pauziranje nakon što ste navikli i um i tijelo na svakodnevno vježbanje.

Tags: