Devet razloga zašto radije vježbam u kući nego u teretani

Već sam ranije pisala o dilemama u kojima se mi rekreativci često nađemo, razmišljajući da li je bolje vježbati kod kuće ili u teretani. Ukoliko vam treba pomoć da nađete optimalno rješenje za sebe, moje savjete možete pročitati ovdje. Ali ovaj put želim izdvojiti svoje razloge zašto radije vježbam kod kuće nego u teretani.

Osnovni faktor koji mi je olakšao donošenje odluke je taj da vježbam radi svog zdravlja i postizanja stabilnijih životnih navika. Zbog stalnog sjedenja tokom studiranja, često sam imala velikih problema s bolovima u leđima. U jednom momentu sam čak išla i na fizikalnu terapiju radi diskus hernije (odnosno išijasa). Pošto su moji razlozi bili prije svega zdravstvene prirode, bilo je nebitno da li vježbam kod kuće ili u teretani, dok god redovno vježbam.

Zašto ne teretana?

Zato što nisam imala dovoljno vremena. Iako živim u većem gradu, u tom momentu nije bilo kvalitetne teretane nigdje u blizini. Bez auta i sa vrlo striktnim rasporedom slobodnog vremena, teško je bilo organizovati i vrijeme za prevoz i vrijeme za samu teretanu. Upravo je to prvi razlog zašto sam počela vježbati kod kuće.

Vježbe mogu raditi bilo kada

Kada ste student ili neko ko radi od kuće, jako vam znači vaša organizacija vremena. Morate je poštovati i ostvariti koliki-toliki balans između uloženog vremena i postignutih ciljeva. Sama činjenica da moj raspored vježbanja ne ovisi o slobodnim terminima u teretani, ili o mojoj mogućnosti da dođem do teretane mnogo je olakšala odluku. Ovako sam uvijek bila u mogućnosti izdvojiti čistih 30-40 ili 60 minuta samo na vježbe, što s teretanom ne bih mogla. Druga stvar je što nema izgovora. Čak i u momentima najgore zgužvanih rasporeda, svakodnevno se može odvojiti makar 30 minuta na jogu, pilates ili brzi HIIT trening.

Vježbanje bez dokazivanja i pokazivanja

Ovo je pitanje ličnih preferenci, jer nekoga će upravo novi fitness outfit pokrenuti i dati motivaciju da redovno ide u teretanu. Kod mene je ipak obratno. Volim što mogu vježbati u pidžami ako mi je volja. Ili u staroj trenirci, bez ikakvih specijalnih efekata. Moj generalni cilj je uvijek bio odraditi trening s maksimalnom koncentracijom i fokusom na to što radim, a ne kako izgledam, kako sam obučena i ko me sve gleda pri tome. Vježbanje kod kuće je vježbanje bez ega. Ne dokazujete se nikome, osim samima sebi.

zašto radije vježbam kod kuće nego u teretani; djevojka radi jogu na podu

Pošto vježbam kod kuće, nije bitno kako izgledam niti ko me gleda, jer vježbam radi sebe

Nisam naročit timski igrač

Opet nešto što je sasvim individualno. Nekome će odličan pokretač biti prijateljica s kojom svakog četvrtka ide na jogu, zumbu, pilates. Društveni segment čitave priče je bitan faktor koji treba uzeti u obzir. Meni su grupni treninzi nešto što ne bih mogla. Nikako. Grupne aktivnosti nisu moj način relaksacije. Ako ima nešto što zaista srčano volim u treningu, to je ta mentalna dekompresija. Bilo da vježbam početkom dana ili navečer, to je moj momenat mira i relaksacije.

Širenje znanja i informacija

Da biste znali da li će neke vježbe vama lično odgovarati, prvo morate znati koje mišiće uključuju i na koji način, kakav je njihov efekat na vaše tijelo. S obzirom da ste limitirani po pitanju opreme, morate biti kreativni. Sve ovo znači stalno aktivno mentalno ulaganje, a ne samo fizička prisutnost tokom treninga.

Higijena

Svoju kuću sama čistim i znam šta je sve u njoj. U teretani je skroz druga priča i sama pomisao da se moram pitati da li je svaka znojava osoba prije mene prebrisala opremu, mi je odbojna. Dalje je tu i tuširanje, koje je mnogo lakše bez mnogo pometnje obaviti kod kuće, nego negdje drugo.

zašto radije vježbam kod kuće nego u teretani; higijena u teretani meme

Finansije

Malo razmišljajući o računici, zaključila sam da me samo članarina, bez ikakvih ličnih trenera ili prilagođenih treninga, na godišnjoj bazi izađe toliko da bih svake godine mogla opremiti malu kućnu teretanu. Što znači na višegodišnjoj bazi stalno ulaganje u opremu, koja odgovara meni, koja je nova i koju samo ja koristim. Sve to se ne može reći za teretanu i sprave koje su tamo dostupne.

Kuhinja mi je u sobi pored

Ne kažu džaba da se mišići prave u kuhinji. Prehrana je jednako bitna, ako ne i bitnija, od samog treninga. A sve je mnogo lakše, ako mi do frižidera treba tek nekoliko koraka. Ova stavka je naročito bitna ako ste žensko duge kose, što znači da tuširanje i pranje kose može potrajati, pa je jedan brzinski smoothie odlična stvar.

zašto radije vježbam kod kuće nego u teretani, protein shake meme

Mogu slušati svoju muziku

Meni muzika čini 80% formule za uspješan trening. Ako mi muzika ne odgovara, moja želja da se zaista posvetim i dam posljednji atom snage će biti drastično narušena.

zašto radije vježbam kod kuće nego u teretani; the prodigy band logo

Niko me ne osuđuje

Ako nakon završetka ostanem ležati na podu narednih pola sata da dođem sebi. Ili ako odlučim puzati do tuša, jer su mi noge otkazale i ne vidim da je hodanje opcija, niko neće sutra pričati o tome. To ostaje između mene i moja četiri zida.

zašto radije vježbam kod kuće nego u teretani; mačka meme

Vježbam kod kuće da u miru proklinjem svoje nejako tijelo kada me izda

Ovo su neki od mojih razloga zašto radije vježbam kod kuće nego u teretani. Neko drugi će imati drugačije ciljeve koje želi ostvariti svojim vježbanjem i to je ok. Kakva god vaša odluka bila, probajte uspostaviti ustaljenu rutinu. Ukoliko imate već posložene svoje razloge zašto biste radije vježbali kući, ili zašto biste radije vježbali u teretani, onda ih uzmite u obzir. S druge strane, ukoliko ste nesigurni, uvijek možete probati jedan mjesec jedno, drugi mjesec drugo, pa izvući vlastite zaključke šta vam više odgovara.

Tags: