Dva nova recepta za zdravi doručak

Danas vam donosim dva nova recepta za zdravi doručak. Oba recepta se mogu pripremiti brzo, a pružaju dvije nove ideje za niskokalorične obroke. Možete ih pripremiti prije ili poslije treninga.

Zdravi doručak koji možete napraviti za cijelu sedmicu

Mafini sa špinatom i cherry paradajzom

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Kalorije: 294-300 za šest mafina, uključujući 57 gr proteina.

Sastojci: 100 gr špinata, 7-10 cherry paradajza, 8 bjelanjaca, začini po volji.

Priprema: zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Premažite kalup za mafin s malo masti, tek toliko da se mafini ne zalijepe za kalup. Podijelite špinat u jednakim dijelovima u čašice kalupa. Ja sam koristila kalup sa šest čašica. Presjecite cherry paradajze na polovine i ubacite preko špinata u jednakim dijelovima. Prelijte sve sa bjelanjcem i začinite po ukusu. Nakon što ste zagrijali pećnicu i popunili kalup za mafine smjesom, stavite kalup u pećnicu i ostavite cca 15 minuta.

Dobra strana ovog doručka jeste što mafine možete spremiti za vikend i spakovati ih da imate odličan proteinski doručak tokom sedmice.

zdravi doručak mafini sa cherry paradajzom i špinatom

Ukoliko volite avokado

Tost sa jajima i avokadom

Vrijeme pripreme: 5-10 minuta

Kalorije: 350-400 dva tosta, 22 gr proteina.

Sastojci: 2 integralna tosta, 1/2 avokada, 2 jaja ili samo bjelanjci za manje kalorija, pola male šolje soka od limuna.

Priprema je vrlo jednostavna. Popržite jaja i tostirate hljeb (opcionalno). Za avokado vam je potrebna mala količina limuna i možete dodati svoje začine, po volji. Dobro izgnječite dok ne dobijete jednaku kašastu smjesu ili možete koristiti blender. Na tostirani hljeb namažite avokado, dodajte jaja. Ja sam još dodala malo i domaćeg ajvara za hranjiviju varijantu.

zdravi doručak tost s jajima i avokadom

Ukoliko tražite još dodatnih ideja za doručak, pogledajte neki od mojih prethodnih recepata.