Smoothie umjesto kafe?

Zamislite jutro bez kafe… Nekima je ova pomisao stravična i ne žele ni pomisliti na jutra bez svoje jutarnje doze kofeina. Ali… pročitajte do kraja prije nego pobjegnete glavom bez obzira. Ovo je recept za zdravi jutarnji smoothie u espresso izdanju. Odličan je ukoliko želite smanjiti dnevni unos kafe. Jednostavno možete jutarnju šoljicu kafe zamijeniti ovim smutijem. Super je i za sve nas koji volimo kafu, mada više radi njene arome i okusa, nego kofeinskih benefita.

zdravi jutarnji smoothie

Jutra su za eskperimentisanje

Zdravi jutarnji smoothie umjesto kafe

Poznat i kao espresso banana smoothie jer upravo su to njegovi glavni sastojci. Ljeti se može pripremiti u varijanti sa zaleđenom bananom i ledom za jedno ukusno osvježavajuće piće.

  • Sastojci:

Nescafe Gold Blend jedno pakovanje (može i neka druga varijanta instant kafe)

1/2 banane

1  čajna kašika nezaslađenog kakaoa

250 ml mlijeka*

  • Sve sastojke je potrebno izblendati dok ne dobijete tečnu smjesu.

*Što se tiče mlijeka. Moj je savjet mlijeko od lješnaka za najbolju varijantu okusa. Espresso smoothie sam još probala sa kokosovim, bademovim i sojinim mlijekom i nekako mi je najbolji u varijanti s mlijekom od lješnjaka. Čini mi se da ova kombinacija sastojaka daje najbogatiji okus i odlično komplementira espresso notu u ovom smutiju. Također se, za ovu svrhu, odlično pokazalo i bademovo mlijeko.

  • Kalorije:

oko 160 cal

zdravi jutarnji smoothie

Servirano s ledom

 

Meni je ovaj smoothie odličan za dane kada odmah ujutro krećem s poslom i želim nešto lagano da me drži do doručka. Posebno ako niste jutarnji tip i ne možete imati veliki pravi doručak odmah nakon ustajanja. Zdravi jutarnji smoothie možete prilagođavati svojim potrebama. Ako ne morate paziti na kalorije, predivan je sa svježim datuljama. Može se piti nakon treninga u kombinaciji s adekvatnim izvorom proteina.

 

 

 

Pogledajte ostale članke iz kategorije prehrane

Ukoliko biste voljeli još zanimljivih recepata i ideja šta jesti prije i nakon vježbanja, provjerite moj Pinterest. Nove stvari ubacujem svakodnevno.

 

Fitness recenzije

 

Joga

 

Fitplosion Instagram

FB stranica

Pinterest